Vi bruker informasjonskapsler for å analyse bruk av nettsiden og for å kunne levere relevant annonsering.

Stengt i dag (Restaurant 11-22)

Agenda Seminar: Kunst og språk

Webseminar #2
Mandag 08.06.20
Kurt Johannessen

I april 2020 hadde seminarrekken Agenda kunst og håndverk (KHiO) planlagt et seminar på Kunstneres Hus med tittel: Hva er kanon, og trenger vi det? Dette seminaret ble utsatt på grunn av Covid-19.

I mellomtiden har Agenda i samarbeid med Kunstnernes Hus laget to digitale webseminar med tittelen Kunst og språk som vil undersøke forholdet mellom billedkunst og tekst. I denne andre utgaven presenterer vi to kunstnere og to poeter som leser eller viser til tekster som behandler, eller kan være, både billedkunst og poesi. De fire er: Kurt Johannesen, Cecilie Løveid, Silje Linge Haaland og Hans Petter Blad.

Se den første utgaven ved å klikke her.

Program

Kurt Johannessen leser Og fjellet og frøet og (2017), 28 personar (1997), Det blåe (2012).

Cecilie Løveid leser fra Vandreutstillinger (2019).

Silje Linge Haaland viser tekstvideoer.

Hans Petter Blad leser dikt hentet fra Clair-obscur (Forlaget Oktober, 2016).

Video

Klikk på "play" for å starte seminaret.

Lysbilde1 2
Lysbilde1
Lysbilde1 3
Lysbilde1 1

Om deltakerne

Kurt Johannessen (f. 1960) arbeider med performance, bøker, video, teikning, grafikk og installasjon. Han vist sine performancer i Europa, Asia og Amerika sidan tidleg på 80-talet. Hans performancar  har ofte eit poetisk og minimalistisk uttrykk. Han har hatt utstillinger flere steder i Noreg, blant anna Bergen Kunstmuseum og Kunstnernes Hus (2007) og i Kunstnerforbundet (2016). Han gir ut artists books på eige forlag. Bøkene er tekstrelatert eller har visuelle kvalitetar. Tekst arbeidene er ofte korte visuelle, poetiske, og til tider humoristiske fortellingar. Han har produsert over 100 bøker. Sidan 2013 har mange av hans bøker (Om-noko) vært grunnlag for en serie performanceforedrag. Desse bøkene ligg i kryssingspunktet mellom filosofi/bildekunst/poesi/vitskap. I 2019 produserte  han utstillinga «Om lag 100 bøker – 1984-2019». Denne utstillinga vil bli vist i Kristiansand Kunsthall og Kongsberg Kunstforening i 2021.

Cecilie Løveid har utgitt en rekke romaner, barnebøker, dikt, fjernsynsdramatikk, scenedramatikk og hørespill, samt tekster til performance, opera og danseforestillinger. Hun har selv opptrådt i egne performance-forestillinger og har samarbeidet med flere komponister og billedkunstnere. Ved siden av Jon Fosse er hun den norske dramatiker som i samtiden er blitt mest spilt i utlandet.

Silje Linge Haaland (f. 1984, Bergen) bor og arbeider i Oslo, arbeider med video, tekst, skulptur og koreografi. De siste årene har hun jobbet med et omfattende prosjekt med tittelen Hjernen er for nær munnen. Linge Haaland er utdannet fra Gerrit Rietveld i Amsterdam, Kunstakademiet i Oslo og Städelschule i Frankfurt. Våren 2018 avsluttet hun en ettårig fordypning i tekst på Skrivekunstakademiet i Bergen. Hun har de siste årene stilt ut på blant annet Galleri K (Oslo), GL-strand (København), Henie Onstad Kunstsenter (Asker) og Papay Gyro Nights i Tokyo. Kommende utstillinger består av separatutstilling på In Extenso Art Space (Clermont-Ferrand, Frankrike) og deltagelse på et stort utstillingsprosjekt på Munchmuseet (Lambda) i 2021. Linge Haaland var initiativtaker til den omfattende kunstfestivalen Five Thousand Generations of Birds (2012, Fitjar) sammen med Andrea Bakketun. Hun er også aktiv med en rekke verv og representantoppdrag, blant annet som styremedlem i Kunstnernes Hus, tidligere nestleder i UKS (Unge Kunstneres Samfund) og deltar i Kunstnerforbundets satsning Atelier Kunstnerforbundet. 

Hans Petter Blad (Oslo, 1962) er forfatter og dramatiker. Han har gitt ut tretten bøker, siste utgivelser er diktsamlingen Tilfeldig musikk (H//O//F 2018) og romanen Paris-kontorene (Forlaget Oktober 2019).

Agenda kunst og håndverk

Seminaret Agenda kunst og håndverk produseres i samarbeid med Kunstnernes Hus, og har vært et pågående samarbeid siden 2013. Målsetningen er å gi studenter og andre interesserte mulighet til å få et innblikk i kunstfaglige tema, for videre undersøkelser og samtale, i praksis og/eller undervisning.

Video av disse mini seminarene ligger på Kunstnernes Hus’ nettside og Vimeo-kanal, Agenda Kunst og Håndverk på Facebook, og på KHiOs nettsider.

Bilde: Frå Andre Øvingar, Kurt Johannessen.

Se også