Vi bruker informasjonskapsler for å analyse bruk av nettsiden og for å kunne levere relevant annonsering.

Åpent i dag 11-17 (Restaurant 11-22)

Karmaklubb* & Friends:

Kunst og offentlige rom: Skeiv (u)synlighet som aktivisme — kapittel 1 av 2
Lørdag 20.01.24
KH 2024 banner 3 22

Velkommen til et todagers diskursivt program med fokus på skeiv (queer) synlighet som nødvendig for å oppnå reell ytringsfrihet og likeverd, og i ytterste konsekvens: en forutsetning for eksistens.

Med oss i dag: Mabell Holand, Nina Mauno Schjønsby, Delphine Bedel, Antonio Cataldo, Lara Okafor, Liv Brissach og Daniel Mariblanca.

Om arrangementet

Symposiet tar også for seg ambivalensen knyttet til det å være synlig og identifiserbar som annerledes, og hvordan det å tilstrebe en «usynlighet» også kan være en strategi for overlevelse. Dette er altså problemstillinger som kan berøre flere former for skeivhet og en bredere samtale om ikke-binær tankegang og normbryting. Det vil være et gjennomgående fokus på overlappinger der kunst, akademia og aktivisme møtes, særlig en tenkning rundt (skeive) kropper i ulike offentlige rom – virtuelle så vel som på gata. Flere av de involverte undersøker eksempelvis spesifikke spørsmål knyttet til hvordan kropp og bevegelse (koreografi, dans, billedkunst) som del av forholdet mellom individ og offentlighet; andre ser særlig på arkitektur og byrom (hvem er disse for, og hvordan er de laget og iverksatt?)

Bidragsytere vil være både lokale, nasjonale og internasjonale, og de fleste har Karmaklubb* jobbet med over lengre tid, enkelte opptil flere år. Arrangementet inngår derfor i en lengre samtale og en serie «thought and pleasure sessions» som ble startet ved Kunstnernes Hus høsten 2018. Denne gangen korresponderer samtalerekken men den aktuelle utstillingen til Pauline Boudry / Renate Lorenz – en kunstnerduo som er kjent for å ha jobbet med skeiv synlighet og estetiske problemstillinger gjennom en årrekke – «Walk Silently in the Dark Until Your Feet Become Ears», som vises ved Kunstnernes Hus til 25. februar. Denne begivenheten er en del av en mye lengre samtalereise. Velkommen til en dobbel tanke- og gledesøkt som bygger på en serie som startet på Kunstnernes Hus, høsten 2018, rull ut den røde løperen.

Arrangementet er produsert i samarbeid med Kunstnernes Hus i Oslo og med støtte fra Stiftelsen Fritt Ord.

Program

12:00 Del 1:‘“Oh no, is that so ...” On the forgotten and/or neglected narratives’

Dørene åpner, konferansier Mabell Holand

Skribent, frilansredaktør og forlegger Nina Mauno Schjønsby om journalen Forloren Skildpadde, utgitt i 1837 av Camilla Collett og Emilie Diriks, og om boken som straks skal utgis om deres arbeid (IGWTLI Publishing & Tekstbyrået).

Delphine Bedel, kunstner, skribent, kurator og forlegger basert i Amsterdam, om hennes forskning rundt betydningen av ordet feminisme – en historisk reise og om hvordan dette fremdeles former vår tenkning.

Samtale mellom Nina Mauno Schjønsby og Delphine Bedel moderert av Antonio Cataldo. På hver sin kant har Nina og Delphine i en årrekke gravd i arkiver og stilt spørsmål ved hvorfor det er deler av vår historie som vi ikke har visst om, eller blitt fortalt, eller fått den oppmerksomheten det fortjener. På dette symposiet møtes de to til en samtale om reforhandling av historien, om hva som kanskje egentlig fant sted – og hva dette kan bety for oss i dag.

13:30 Del 2: ‘In/outside: The body and the virtual’

Skribent, programvareutvikler og organisator Lara Okafor i samtale med kunsthistoriker og kurator Liv Brissach om nye mediers innvirkning på hvordan vi tenker om kropp, identitet og det å agere bak skjerm.

14:30 Del 3: ‘The (Queer) Body’

Danser og koreograf Daniel Mariblanca presenterer sitt arbeid gjennom 71BODIES, et trans-inkluderende danse- og performancekompani som særlig jobber med å synliggjøre kroppslige erfaringer av/med marginaliserte grupper mennesker.

Daniel i samtale med poet og aktivist Mabell Holand.

Videre lesning om alle de involverte.

Om Karmaklubb*

Karmaklubb* er en nomadisk skeiv plattform med fokus på å skape møter og kritisk utforske et mangfold av offentligheter – fra gate- og byrom til museer og større institusjoner. Et eksempel på slike samarbeid er en pågående serie museale eksperimenter, «Queering the museum», der målet er å utfordre – med en skeiv innfallsvinkel – strukturene denne typen rom eller institusjoner har, og autoritetene de representerer. Disse har til nå blant annet inkludert Nasjonalmuseet, Preus nasjonalt museum for fotografi (utstilling; filmproduksjon; arrangementer; kunst i offentlig rom), KODE Kunstmuseer og komponisthjem, Vigelandmuseet og Munchmuseet (Tøyen og Lambda).

I tillegg har Karmaklubb* jobbet med en rekke små og mellomstore institusjoner, eksempelvis Khartoum Contemporary Art Center, Office for Contemporary Art Norway (OCA), Trøndelag senter for samtidskunst, Kunstnernes Hus, Bergen Kunsthall, Bergen Kjøtt, BIT Teatergarasjen, og DePaul Art Museum i Chicago. Prosjektets portefølje består av rundt 250 prosjekter, herunder klubbkvelder, panelsamtaler, kunstnerpresentasjoner, kuratoriske prosjekter, filmvisninger, konserter, performance, drag, vinsmakinger og andre gastronomiske herligheter, samt eksisterer som en internasjonal forsknings- og publiseringsplattform: IGWTLI publishing. Karmaklubb* er en feiring av gode ting, og drives av Tine Semb.

Mabell Holand Photo Selam Kidane IMG 0181
Nina Mauna Schjønsby ninam schjonsby Photo Marie Sjøvold ca2023 mariesjovold
71 BODIES The Basement 2023 Photo Ursula Kaufmann Courtesy 71 BODIES IMG 6725
Lara Okafor norsechild Photo Chai Saeidi stillchai
Antonio Cataldo Jan Khur jankhur studiodotabrakadabra Fotogalleriet ID Winant 2873

Støttet av

Fritt-Ord-jpeg

Se også