Vi bruker informasjonskapsler for å analyse bruk av nettsiden og for å kunne levere relevant annonsering.

Sommeren på Kunstnernes Hus ☀️
Åpent i dag 11-17 (Restaurant 11-22)

Dette er vår nye direktør

Det er med stor glede vi kan annonsere at Sarah Lookofsky er ansatt som ny direktør på Kunstnernes Hus. Lookofsky er kunsthistoriker, kurator og skribent og kommer fra stillingen som dekan på Kunstakademiet i Oslo. Hun har i tillegg lang ledererfaring fra den internasjonale kunstscenen.

KH JH portrait sarah 7266

– Styret er begeistret og stolt over å kunne presentere Sarah Lookofsky som ny direktør. Hun har en solid internasjonal erfaring kombinert med god kjennskap til det norske kunstfeltet. Lookofsky vil komplementere vår egen fagstab med sin kunstfaglige bakgrunn og kuratoriske profil. Hun vil også videreføre den historiske linjen Kunstnernes Hus har til kunstutdanningen, den kunstfaglige samtalen og det kollektive arbeidet. Vi er trygge på at Kunstnernes Hus vil bli ledet med faglig tyngde og stor entusiasme frem mot 100-årsjubileet i 2030, til glede for kunstnere og publikum, sier styreleder Trond Hugo Haugen.

- Kunstnernes Hus er i mine øyne et av de fineste utstillingsstedene i verden og en hjørnesten i den sterke kunstnerdrevne scenen som gjør den norske kunstverden helt spesiell. Fra første besøk ble jeg betatt av den fantastiske bygningen og stemningen i og rundt huset. Siden har jeg blitt godt kjent med programmet, fra utstillinger i overlyssalene til filmvisninger, og blitt fascinert av institusjonens unike historie – en moderne institusjon skapt samtidig med The Museum of Modern Art, men av kunstnere selv. Husets unike arkitektur gjør det mulig å lage ambisiøse utstillinger i en intim skala og samtidig ramme inn kunsten i dens bredere kretsløp - med atelierer for nyutdannede kunstnere på den ene siden av bygningen og rom for sosialt samvær på den andre, sier den nye kunstneriske lederen.

Sarah Lookofsky (f. 1978) har siden 2020 vært ansatt som dekan ved Kunstakademiet i Oslo. Stillingen har gitt henne et bredt innblikk i den norske kunstscenen og flere generasjoner av kunstnere. Lookofsky er født og oppvokst i Danmark, men har tilbrakt over tyve år i USA. Der har hun blant annet vært leder for kuratorstudiet ved Whitney Museum of American Art Independent Study Program og har i en årrekke jobbet som assisterende direktør og senere nestleder for det internasjonale programmet ved The Museum of Modern Art (MoMA) i New York. Hun var overordnet rådgiver for den niende Berlin-biennalen (2016), ledende arrangør av MoMA-konferansen The Multiplication of Perspectives og medarrangør av konferansen Public Calling på Nationaltheatret med KORO og Fritt Ord. Hun har kuratert en rekke utstillinger internasjonalt, blant annet på Kunsthal Aarhus, Art in General, Smack Mellon, apexart, Stacion Center for Contemporary Art og Galleri Miroslav Kraljević.

Lookofsky har også lang erfaring som foreleser, foredragsholder og skribent for blant annet Artforum, Flashart og Weekendavisen. Hun har en master- og doktorgrad i Art History, Theory and Criticism fra University of California, San Diego, og en bachelorgrad i film- og medievitenskap fra Københavns Universitet.

- En fellesnevner for arbeidet mitt er det jeg vil karakterisere som en kuratorisk tilnærming: tett dialog med kunstnere og evnen til å skape samling rundt ideer. Med erfaring fra både store og små institusjoner og fra ulike geografiske miljøer, ser jeg frem til å bidra til et utadrettet program forankret i den lokale konteksten. Jeg ser rollen som kunstnerisk leder ved Kunstnernes Hus som en naturlig fordypning av mitt tidligere arbeid og sterk interesse for kunstens, og dermed kunstnernes, sentrale rolle i et sunt samfunn.

Sarah Lookofsky tar over stillingen etter Anne Hilde Neset og tiltrer 15. august 2023 med et åremål på syv år.

– Vi er takknemlige for alle som har vist interesse for stillingen og vi er stolt over å være del av et sterkt fagmiljø, sier styrelederen Trond Hugo Haugen.

Vi ønsker Sarah varmt velkommen til Kunstnernes Hus!

Foto: Julie Hrnčířová