Vi er stengt inntil videre
87fbbdc7 300f 4987 aa14 132387a93624

Avlyst! The Vasulka Effect

Filmvisning og samtale
Onsdag 25.11.20

NB: Dette arrangement er dessverre avlyst som en konsekvens av de nye smitteverntiltakene i Oslo.

«The grandparents of video art» kalles gjerne kunstnerparet Steina og Woody Vasulka. De grunnla blant annet The Kitchen i New York, men ble etterhvert pensjonister i Santa Fe og i stor grad glemt av kunstverdenen. Dokumentarfilmen viser dem på sine sene dager, i full vigør med å ta vare på videoarkivet sitt, og viser samtidig hvor sentrale figurene var i utviklingen av videokunstarenaen. Etter visningen blir det en samtale mellom regissør Hrafnhildur Gunnarsdóttir og produsent Margret Jonasdottir, ledet av kunstner Per Platou ved Videokunstarkivet. Visningen er et samarbeid med Videokunstarkivet.

Klikk her for å laste ned vårt kinoprogram for oktober og november 2020.

Om filmen

The Vasulka Effect er en dokumentar som viser livet og arbeidet til Steina og Woody Vasulka som var pionerer innen videokunst. Historien deres med å jobbe med film og video går tilbake til slutten av 60-tallet da de bodde og jobbet i New York. Noen har kalt dem besteforeldrene til YouTube-generasjonen, andre "grandparents of video art", men de virker å være glemt av kunstverdenen.

Paret sliter med økonomien og spørsmålet om hvordan de kan overlate mediearkivene sine til verden, men møter begge problemene med humor og ro. Vi begynner å forstå den store innvirkningen videoen hadde på kunst og samfunn fra 60-tallet og fram til nå, en periode som blir referert til som den andre renessansen, der mediekunsten bidro til desentralisering av kunst og bedriftsmedier. Med bare en håndfull allierte ser vi at paret Vasulka blir gjenoppdaget av kunstsamlere og museer.

Om paret Vasulka

Woody Vasulka (født Bohuslav Vašulka, 1937, i Brno, Tsjekkoslovakia) studerte metallurgi og mekanikk ved School of Industrial Engineering i Brno. I 1960 bosatte han seg i Praha for å studere TV- og filmproduksjon ved Academy of Performing Arts, og begynte å skrive poesi og produsere kortfilmer.

Steina (født Steinunn Briem Bjarnadóttir, 1940, i Reykjavík, Island) studerte språk, fiolin og musikkteori ved konservatoriet i Praha.

Paret møttes tidlig på 60-tallet, giftet seg i 1964, og emigrerte til New York i 1965 hvor Steina jobbet som frilansmusiker, og Woody redigerte industrifilmer ved Harvey Lloyd Productions. I New York begynte de å vise videokunst på Whitney Museum og grunnla The Kitchen i 1971. Steina og Woody ble begge Guggenheim-stipendiater: Steina i 1976 og Woody i 1979.

Om filmskaperen

Hrafnhildur Gunnarsdóttir er en filmskaper og aktivist født i Reykjavik, Island som har jobbet mye med film og TV både som regissør og fotograf. Hun mottok sin BFA fra San Francisco Art Institute i 1989 og bodde i San Francisco Bay Area i mer enn 15 år. Der jobbet hun med dokumentarfilmer som Alive in Limbo (ITVS) som mottok Locarno Human Rights Special Mention og Spirit Award fra BIFF; Senorita Extraviada av Lourdes Portillo, som mottok Special Documentary Jury Award på Sundance Film Festival og flere.

Siden hun kom tilbake til Island i 2003, har Hrafnhildur produsert og regissert mange dokumentarer og TV-programmer. Hennes nylige arbeider inkluderer en rekke TV-serier, for eksempel den åttedelte Taste the North Atlantic, som er co-produsert av Saga Film med NRK om matkulturen i landene i Nord-Atlanteren.

Hrafnhildur har brukt mye tid på å arbeide med sosiale og arbeidsspørsmål for filmskapere. Hun fungerte som president for den homofile alliansen Samtökin '78 i Island i to år, med et år til som visepresident. Som president for filmskaperforbundet FK ledet hun transformasjonen til en fagforening. Hun har også vært styreleder for Nordisk Panorama alliansen av kort- og dokumentarfilmskapere med base i København og Malmö.

Se også