87fbbdc7 300f 4987 aa14 132387a93624

The Vasulka Effect

av Hrafnhildur Gunnarsdóttir

En humoristisk og perspektivrik dokumentar om videokunstpionérene Steina og Woody Vasulka. «The Vasulkas» var sentral i kunstscenen i New York på 60- og 70-tallet, ikke minst gjennom det legendariske sosiale visningsstedet The Kitchen, og er kalt både videokunsten og YouTube-generasjonens besteforeldre.

Om filmen

The Vasulka Effect er en dokumentar som viser livet og arbeidet til Steina og Woody Vasulka som var pionerer innen videokunst. Historien deres med å jobbe med film og video går tilbake til slutten av 60-tallet da de bodde og jobbet i New York. Noen har kalt dem besteforeldrene til YouTube-generasjonen, andre "grandparents of video art", men de virker å være glemt av kunstverdenen.

Paret sliter med økonomien og spørsmålet om hvordan de kan overlate mediearkivene sine til verden, men møter begge problemene med humor og ro. Vi begynner å forstå den store innvirkningen videoen hadde på kunst og samfunn fra 60-tallet og fram til nå, en periode som blir referert til som den andre renessansen, der mediekunsten bidro til desentralisering av kunst og bedriftsmedier. Med bare en håndfull allierte ser vi at paret Vasulka blir gjenoppdaget av kunstsamlere og museer.

Om paret Vasulka

Woody Vasulka (født Bohuslav Vašulka, 1937, i Brno, Tsjekkoslovakia) studerte metallurgi og mekanikk ved School of Industrial Engineering i Brno. I 1960 bosatte han seg i Praha for å studere TV- og filmproduksjon ved Academy of Performing Arts, og begynte å skrive poesi og produsere kortfilmer.

Steina (født Steinunn Briem Bjarnadóttir, 1940, i Reykjavík, Island) studerte språk, fiolin og musikkteori ved konservatoriet i Praha.

Paret møttes tidlig på 60-tallet, giftet seg i 1964, og emigrerte til New York i 1965 hvor Steina jobbet som frilansmusiker, og Woody redigerte industrifilmer ved Harvey Lloyd Productions. I New York begynte de å vise videokunst på Whitney Museum og grunnla The Kitchen i 1971. Steina og Woody ble begge Guggenheim-stipendiater: Steina i 1976 og Woody i 1979.

Om filmskaperen

Hrafnhildur Gunnarsdóttir er en filmskaper og aktivist født i Reykjavik, Island som har jobbet mye med film og TV både som regissør og fotograf. Hun mottok sin BFA fra San Francisco Art Institute i 1989 og bodde i San Francisco Bay Area i mer enn 15 år. Der jobbet hun med dokumentarfilmer som Alive in Limbo (ITVS) som mottok Locarno Human Rights Special Mention og Spirit Award fra BIFF; Senorita Extraviada av Lourdes Portillo, som mottok Special Documentary Jury Award på Sundance Film Festival og flere. Hrafnhildur har brukt mye tid på å arbeide med sosiale og arbeidsspørsmål for filmskapere.

Se også