Vi bruker informasjonskapsler for å analyse bruk av nettsiden og for å kunne levere relevant annonsering.

Stengt i dag (Restaurant stengt)
Jewish film institute

The Wanted 18

17.03.21 – 21.03.21

Bli med på en ny utgave av LEO Filmklubb på nett! Den prisbelønte, animerte dokumentarfilmen The Wanted 18 (2014) forteller historien om 18 kuer som blir jaget av den mektigste hæren i Midtøsten.

Filmen vises i samarbeid med Office for Contemporary Art Norway (OCA) og i forbindelse med deres utstilling Actions of Art and Solidaritypå Kunstnernes Hus.

Om filmen

Året er 1987, og den israelske hæren jakter på 18 melkekyr i byen Beit Sahour, i de okkuperte palestinske territoriene. Kyrne blir erklært en trussel mot Israels nasjonale sikkerhet etter at en gruppe palestinere begynner å produsere melk til byens innbyggere. De nybakte melkeprodusentene må lære seg de mest grunnleggende ferdighetene - til og med hvordan de skal melke kyrne. Men de er fast bestemt på å sette et eksempel for selvstendighet og gi samfunnet deres alternativer til israelske varer.

De israelske soldatene befinner seg i en katt og mus-lek når innbyggerne i byen jobber sammen for å flytte kyrne fra låve til låve. Kyrne i Beit Sahour blir legendariske, og "intifadamelken" blir en del av beboernes daglige kosthold. På humoristisk og tankevekkende vis viser The Wanted 18 kraften til massemobilisering og ikke-voldelig motstand mot den israelske okkupasjonen under den første intifadaen - en periode som ofte er avbildet med steinkastende palestinsk ungdom overfor væpnede soldater. Dette er en gripende film om nasjonsbygging nedenfra og opp, ikke av politikerne men av folket.

The Wanted 18
hadde premiere på Toronto International Film Festival i 2014 og ble tildelt prisen for den beste dokumentarfilmen på filmfestivalene i Abu Dhabi, Carthage, Traverse City og fra Al-Jazeera. Filmen var med i den offisielle listen for beste fremmedspråklige film og beste dokumentarfilm i den 88. Oscar-utdelingen.

Om filmskaperen

Amer Shomali (f. 1981) er en palestinsk kunstner som bruker maleri, filmer, digitale medier, installasjoner og tegneserier som verktøy for å utforske og samhandle med den sosiopolitiske scenen i Palestina. Shomali en BSc i arkitektur fra Birzeit University i Palestina, og en mastergrad i animasjon fra Bournemouth University i Storbritannia. Han er for tiden basert i Ramallah, Palestina og underviser ved Fakultetet for kunst, musikk og design ved Birzeit University.

I sitt arbeid undersøker Shomali bruken av den palestinske revolusjonens ikonografi. Verkene hans er en del av samlingene på British Museum, The Arab World Institute, Barjeel Art Foundation, Samawi collection, Dalloul Art Foundation, The Museum of Manufactured Response to Absence (MoMRtA), Birzeit University Museum, Al-Qattan Foundation, Dar ElNimer, Bank of Palestine og Mr. George Al Ama.

Se også