Vi bruker informasjonskapsler for å analyse bruk av nettsiden og for å kunne levere relevant annonsering.

Stengt i dag (Restaurant stengt)

Talking About Trees

Av Suhaib Gasmelbari
08.10.23 – 17.10.23
Capture 01561512174137

Fire pensjonerte sudanesiske filmskapere bor i byen Omdurman, hvor alle kinoene har vært stengt lenge på bakgrunn av politiske årsaker. Dokumentaren Talking About Trees følger deres forsøk på å gjenopplive en gammel kino og skape ny oppmerksomhet rundt Sudans filmhistorie.

Om filmen

Gasmelbari følger fire medlemmer av ‘Den sudanesiske filmklubben’ som har bestemt seg for å renovere et forlatt, frilufts, amfiteaterlignende kinohus. Mens de arbeider målrettet med å få kinoeierne på sin side og få stedet i drift igjen, mimrer de tilbake til fortiden; blant annet om hvordan de har blitt forfulgt og mishandlet, som kunstnere i opposisjon. De leser fra gamle brev skrevet i eksil og drømmer om et Sudan hvor kunsten og den intellektuelle tanke kan bli fri.

Samtidig møter de stadig motstand fra nasjonens nåværende politiske makter og religiøse myndigheter. “Vi er smartere, men de er sterkere” er de alle enige om. Og det er i slike tørrvittige øyeblikk at vi som tilskuere fornemmer vennskapet mellom de fire, den solidariteten som eksisterer i den idealistiske kampen.

Suhaib Gasmelbari setter historien om sudanesisk film og kino i sentrum, samtidig som han skildrer et land i krise.

«Når det politiske styre for alvor bliver bastant og rigidt, er kunsten og kulturen ofte et af de tidlige ofre. I Sudan, hvor dokumentarfilmen Talking About Trees finder sted, er det sket flere gange. Som en af filmens karakterer spøger med, så har han set demokratiet komme to–tre gange, men diktatur, kolonisering og militærkup endnu flere gange. Men mennesket har brug for kunsten. Derfor søsætter fire aldrende, sudanske filmskabere en mission om at reetablere biografen med det sigende navn Revolution. Det er den mission, vi følger i Talking About Trees.» - Steffen Moestrup i Le Monde Diplomatique


Om filmskaperen

Suhaib Gasmelbari (f. 1979) er en filmskaper fra Sudan, og har bodd i Frankrike siden 2002. Han har studert film ved Université Paris 8 i Frankrike og arbeidet som freelance filmfotograf og redaktør for Al Qarra, Al Jazeera and France 24. Han har skrevet og regissert en rekke kortfilmer, både fiksjon og dokumentar. Talking About Trees er hans første langdokumentar, den hadde premiere på Berlinalen hvor den vant to priser.

Se også