Vi bruker informasjonskapsler for å analyse bruk av nettsiden og for å kunne levere relevant annonsering.

Sommernatt ved stranden

Filmkabaret og kunstnersamtale: Kirsten Astrup og Maria Bordorff
Onsdag 19.05.21
Astrup Bordorff 10 Foto Mads Hoppe

Det sosiale og kulturelle livet i 1930-tallets Oslo er utgangspunktet for denne filmkabareten laget av den danske kunstnerduoen Astrup & Bordorff. Vi viser filmen i en gratis direktesending på nett, med introduksjon og en avrundende kunstnersamtale.

Sommernatt ved stranden presenteres som en del av programmet Borgernes Bakgårdskino.

Strømmelenke

Program

Velkommen ved Kunstnernes Hus Kino

Introduksjon ved Tominga Hope O'Donnell (kurator for Munchmuseet i bevegelse)

Visning: Sommernatt ved stranden (2020, 26 min)

Samtale mellom Kirsten Astrup, Maria Bordorff og LEO Filmklubb-medlemmer Naomi Svalastog og Cecilie Tronvoll

Om filmen

Kunstnerduoen Astrup & Bordorff gjenskaper 1930-tallets Oslo med det populære friluftsbadet Kongshavn Bad og Sommerteater ved Oslofjorden, dagens containerhavn i Bjørvika, som bakteppe. Filmen er satt sammen av en serie stiliserte tablåer som forbinder det folkelige med det marginaliserte: fra en operaforestilling på et cruiseskip til et romantisk møte mellom to rulleskiløpere i Ekebergsparken. Dragartister, profesjonelle skuespillere og amatører opptrer side om side under en tropisk, illevarslende, oransje himmel, som minner om Rainer Werner Fassbinders skeive kinoklassiker Querelle. Verket Sommernatt ved stranden ble bestilt av Munchmuseet i forbindelse med prosjektet Munchmuseet i bevegelse, og er oppkalt etter et av Munchs malerier.

Om filmskaperne

Kirsten Astrup (f. 1983) og Maria Bordorff (f. 1988) ble offisielt en duo i 2018 etter å ha samarbeidet i flere år. Kunstnerduoen jobber på tvers av film, musikk og performance, med filmkarabet som deres primære uttrykksform. For tiden jobber Astrup & Bordorff med det siste kapittelet i en trilogi om det danske velferdssamfunnet og tapet av felles verdier. Verkene deres har blitt vist blant annet på Museum of Contemporary Art, Munch, ARKEN og Holstebro Kunstmuseum. Sammen har de mottatt en rekke priser og stipend, og i 2020 ble de med på listen for å representere Danmark på den 59. Venezia-biennalen.

Om Borgernes Bakgårdskino

Borgernes Bakgårdskino er et samarbeid mellom Kunstnernes Hus Kino og avgangsutstillingen Til Salgs av bachelorstudentene ved KHiO. Utstillingen foregår i Kunstakademiets gamle lokaler i St. Olavs gate 32. Dette sentrale kulturhistoriske bygget har i over hundre året huset Norges geografiske oppmålinger og Statens Kunstakademi. I forrige uke ble eiendommen solgt til et investeringsselskap som ønsker å bygge det om til hotell.

Borgernes Bakgårdskino er del av et program tilknyttet utstillingen som blåser liv i de opprinnelige visjonene for Oslo sentrum; som et område der utdanning, kunst- og kunnskapsproduksjon skulle ha en sentral plassering i en levende bykjerne, myntet på hele byens befolkning.

Programmet som strømmes direkte fra bakgården i St. Olavs gate 32 setter spørsmålstegn ved økende privatisering av byrommet gjennom filmer, kunstnersamtaler og paneldebatt.

Se også