Vi bruker informasjonskapsler for å analyse bruk av nettsiden og for å kunne levere relevant annonsering.

Åpent i dag 11-18 (Restaurant 12-20)

Skarpretteren & Den røde skov

To filmer av Ursula Reuter Christiansen
Onsdag 16.03.22
Beskåret bilde Ursula Reuter Christiansen

Velkommen til en fremvisning av to av Ursula Reuter Christiansens filmer, sammen med en introduksjon av kunstneren. Den røde skov (1972) og Skarpretteren (1987) er begge eksempler på kvinnefilmer som med en symbolsk fortellerform nærmer seg et kvinneestetisk formspråk, som stammer fra de kvinnelige billedkunstnernes bevissthet om den nye kvinnekampen.

Arrangementet er en del av utstillingen Jeg er mine billeder - mine billeder er mig på Oslo Kunstforeningen. Utstillingen, som er Ursula Reuter Christiansens første større presentasjon i Norge er produsert sammen med Kristiansand Kunsthall, og i nært samarbeid med kunstnerens yngste sønn, billedkunstner Thorbjørn Reuter Christiansen.

Om filmene

«Skarpretteren er en musikalsk legende om kvinnens ydmykelse og opphøyelse. Historien om min egen begravelse og begravelsen til den legendariske kvinnen, og fremstøtet for et nytt liv i andre sammenhenger hvor hun kan oppfatte seg selv produktivt i et fornuftig samfunn. Nå er hun et biprodukt av mannen, opptatt av sine egne følelser, lengsler, begjær og minner. Det er tung ballast. Blomsterkransen må bort, men som en tornekrans presses den godt ned over pannen, er nesten umulig å rive av.» (Ursula Reuter Christiansen om filmen).

I Den røde skov, som kom 15 år etter Skarpretteren, jobber Ursula Reuter Christiansen igjen med dramatiske, allegoriske og eventyrlige elementer i tablåer og symbolladede scener. I Skarpretteren er det feministiske perspektivet kvinnens rolle som mor til sitt første, nyfødte barn, og igjen i Den røde skov bearbeider hun mor-datter-forholdet, men i perspektiv av pubertetens konfrontasjon med barndommen.

Om filmskaperen

Ursula Reuter Christiansen er født i Trier i 1943. Hun har mesteparten av sitt kunstneriske virke i Danmark. Hun ble uteksaminert fra Akademie der Künste i Düsseldorf i 1969 under professor Joseph Beuys. Hun var gift med den danske komponisten Henning Christiansen (1932-2008), og i 1970 flyttet de til Askeby på den danske øya Møn, hvor Ursula Reuter Christiansen bor og arbeider i dag. Reuter Christiansen var professor ved Kunstakademiet i Hamburg (HfBK) 1992-96 og professor i maleri ved Det Kongelige Danske Kunstakademi i København 1997-2006. Hun representert Danmark på Venezia-biennalen i 2001 sammen med Henning Christiansen. Reuter Christiansen har de siste årene blant annet stilt ut på Kunsthal Brandts Klædefabrik, Odense (2000), MOCA, Los Angelses (2007), Kunsthal Charlottenborg, København (2016), Statens Museum for Kunst, København (2018), Leipzig Kunstmuseum, (2019), Gallery SABSAY Copenhagen (2019) og The Box Gallery, Los Angeles (2019). I 2011 ble Ursula Reuter Christiansen tildelt Eckersbergmedaljen for sine prestasjoner.

Se også