Vi bruker informasjonskapsler for å analyse bruk av nettsiden og for å kunne levere relevant annonsering.

Åpent i dag 11-22 (Restaurant 11-22)
R M N still

R.M.N.

Av Cristian Mungiu
Onsdag 21.06.23

R.M.N er et mettet, innfløkt og perfekt orkestrert drama der Cristian Mungiu serverer detaljerte tverrsnitt av livet i en rumensk landsby i de transilvanske fjellene, og slik gir en treffende analyse av Europa i dag.

Om filmen

Matthias jobber på et slakteri i Tyskland. På jobb er han en hundset gjestearbeider som ikke får fri for å ringe hjem. Hjemme i den rumenske landsbyen er han adoptert inn i en respektert familie og posisjonen er snudd på hodet. Også her møter vi gjestearbeidere, ansatt av det lokale bakeriet fordi ungdommene i byen har reist til vestlige land hvor lønnen er høyere. Den lille fjellbyen blir mer og mer preget av konflikt drevet av fordommer og økonomisk ubalanse.

Tittelen er det rumenske navnet for MR, et apparat som lager bilder av kroppens indre organer. Det er nettopp slike detaljerte tverrsnitt regissør Christian Mungiu serverer. Ikke bare av landsbyen, men også av Europa i dag. Om konflikten mellom by og land, øst og vest, mellom de som alltid og de som aldri blir hørt. Om de som er innenfor, og de som må stå utenfor og banke forsiktig på, i håp om at ingen skal ta forespørselen ille opp.

Noen filmer er større enn seg selv. R.M.N. er en sånn historie.

Aftenbladet

Om filmskaperen

Cristian Mungiu (f. 1968) er en rumensk filmskaper. Han vant Gullpalmen i Cannes i 2007 for sin film 4 måneder, 3 uker og 2 dager, som han skrev og regisserte. Han har også vunnet priser for beste manus og beste regissør på filmfestivalen i Cannes 2012 og 2016 for filmene Beyond the Hills og Den store prøven.

Se også