Opprørsskolen og panelstamtale
Panelsamtale i etterkant av visningen: Hvorfor ble Forsøksgymnaset så viktig for så mange? Er en skole tuftet på idealet om elevenes medbestemmelsesrett en skole for de ressurssterke? Er det skoleverkets ansvar å fremme og beskytte demokratiske verdier?
I panelet:
Tidligere elever ved FGO: Lene Berg (kunstner), Elsa Kvamme (regissør), tidligere lærer ved FGO: Eva Evenmo (lærer ved Elvebakken VGS).
Moderator: Sigve Indregard (journalist i Morgenbladet, har tidligere vært leder av Elevorganisasjonen, vært elevombud i Oslo og medlem av Ludvigsenutvalget)
Om filmen:
I 1967 åpnet en helt unik skole - Forsøksgymnaset i Oslo. Et fritt, demokratisk gymnas, laget på ungdommenes premisser. En skole hvor allmannamøtet var høyeste myndighet, elever var med på å ansette lærere, og elever og lærere hadde et felles ønske om å gå inn i sin tid, tørre å stille kritiske spørsmål og gjøre verden, eller i det minste skolen, til et godt sted å være.
Skolen ble besøkt av pedagoger fra hele verden, og inspirerte til opprettelsen av lignende skoler bl.a. i København og Frankrike, hvor de fortsatt er operative. Forsøksgymnaset i Oslo eksisterte fra 1967 – 2004, og fortsatte å utvikle seg i alle disse årene, samtidig som grunnverdiene og styreformen forble den samme.
Erfaringene fra Forsøksgymnaset i Oslo var skjellsettende for mange av de som gikk der, som Øystein Greni, Shabana Rehman, Berit Reiss Andersen og filmens regissør Elsa Kvamme. I denne filmen blander hun nåtid og egne minner med fortid og arkivklipp blant annet fra ungdomsprogrammet ”Flimra” (Svein Erik Børja), som ble tatt opp på Forsøksgymnaset mens hun var elev. Hun oppsøker tidligere elever og lærere der de er i dag og inviterer til gjensyn med stedene hvor Forsøksgymnaset holdt til og hva skolen stod for.
REGISSØR: ELSA KVAMME
Elsa Kvamme er filmskaper, cabaretartist og dramatiker. Hun var elev ved Forsøksgymnaset i Oslo (1970-72), senere skuespillerelev ved eksperimentteatret Odin Teatret i Danmark. Hun startet den frie gjøglergruppen Saltkompagniet(1977–83 ), hvor hun skrev og regisserte 9 forestillinger, som ble spilt over hele Norge og i Europa. Filmer i utvalg: Det umuliges kunst (2017), Trikken til Auschwitz (nominert til Gullruten 2014), Legenes krig (Gullstolen, beste dokumentar og Amanda- nominasjon 2011) og spillefilmen Fia og Klovnene (Amandaprisen 2004, og 8 internasjonale priser).
Visningen er del av sideprogrammet til utstillingen "Per Kleiva: Kniv i vatn". Sideprogrammet er støttet av Fritt Ord.