Mohanad Yaqubi Toufoul Abou Hodeib Helle Siljeholm 1

Mohanad Yaqubi, Toufoul Abou-Hodeib og Helle Siljeholm i samtale

Etter visning av Off Frame AKA Revolution Until Victory
Onsdag 16.06.21

Velkommen til filmvisning av Off Frame AKA Revolution Until Victory med påfølgende samtale med filmskaperen Mohanad Yaqubi og professor i historie Toufoul Abou-Hodeib. Samtalen foregår på engelsk og ledes av Helle Siljeholm.

The Palestinian Film Unit (PFU) representerer det første punktet i palestinsk historie hvor palestinere kontrollerte bildet av seg selv.

Mohanad Yaqubi

Program

18:00 Introduksjon og filmvisning

19:00 Samtale mellom filmskaper Mohanad Yaqubi via Zoom fra Gaza og Toufoul Abou-Hodeib, professor i historie ved Universitetet i Oslo. Samtalen ledes av kunstner Helle Siljeholm.

Programmet er organisert i samarbeid med kunstner, filmskaper og programmedarbeider ved Kunstnernes Hus Kino Ayman Alazraq.

Om filmen

Off Frame AKA Revolution Until Victory er en meditasjon over det palestinske folkets kamp på 1960 og 1970-tallet for å skape et bilde av seg selv på egne premisser gjennom etableringen av Palestine Film Unit (PFU). Fra slutten av 60-tallet begynte et kollektiv av unge palestinske filmskapere, med Mustafa Abu Ali i spissen, å dokumentere den voldelige undertrykkelse av palestinerne, deres motstandskamp og konflikter knyttet til å være et statsløst folk. Blant de dokumenterte hendelsene er israelernes bombing av palestinske flyktningleirer og borgerkrigene i Jordan og Libanon. Filmskaperne knyttet til PFU ble en sentral del av en voksende alternativ arabisk filmbølge, og den radikale undergrunnsbevegelsen Third Cinema, men skilte seg ut ved et eksepsjonelt nærvær - de filmet den palestinske revolusjonen mens den utspilte seg og brukte også film aktivt i rekruttering av palestinere til motstandskamp.

Off Frame er satt sammen av et utvalg av scener fra PFUs eksplosive materiale basert på filmskaper Mohanad Yaqubis omfattende research og leting i arkiver spredt rundt om i verden. Disse inntil nylig sjeldent sirkulerte bildene balanserer mellom fiksjon og propaganda, drøm og virkelighet i forsøket på å portrettere et folk i kamp.

Biografier

Mohanad Yaqubi (f. 1981) er født i Kuwait og er filmskaper, produsent og lærer i Film Studies ved the International Art Academy of Palestine. Yaqubi er en av grunnleggerne av det Ramallah-baserte produksjonsselskapet Idioms Film, og det kuratoriske kollektivet Subversive Film som fokuserer på militant filmpraksis. Han har regissert og produsert en rekke kortfilmer, både fiksjon og dokumentar, som har vært vist på internasjonale filmfestivaler.

Toufoul Abou-Hodeib er førsteamanuensis i historie ved Universitetet i Oslo. Hun er interessert i Midtøstens kulturhistorie, med fokus på Libanon og Palestina.

Ayman Alazraq, født 1979 i Jerusalem, er kunstner, filmskaper og programmedarbeider ved Kunstnernes Hus Kino. Han er en av grunnleggerne av det Ramallah-baserte produksjonsselskapet Idioms Film. Han har produsert en rekke verk og kortfilmer, som er blitt utstilt og vist internasjonalt.

Helle Siljeholm er kunstner basert i Oslo. Siljeholm har jobbet med ulike kunstprosjekter i Midtøsten siden 2008. Sammen med koreograf Sara Christophersen mottok hun i 2015, Hans Christian Osterøs Minnepris, særlig med utgangspunkt i deres flerårige arbeid for dans i Palestina, utviklet i partnerskap med Sareyyet Ramallah- First Ramallah Group og lokale dansekunstnere.

Se også