Vi bruker informasjonskapsler for å analyse bruk av nettsiden og for å kunne levere relevant annonsering.

Stengt i dag (Restaurant 11-22)

Moving Ice

Norgespremiere og samtale med Susan Schuppli
Susan svalbard

BEK – Bergen senter for elektronisk kunst og Kunstnernes Hus er stolte av å presentere norgespremieren på filmen Moving Ice av Susan Schuppli. Schuppli vil være tilstede for en samtale med Åse Løvgren etter filmen.

Om filmen

Is har alltid beveget seg, men nå fortere enn noen gang, ettersom menneskelige faktorer fremskynder klimaendringene. Jorden er i ferd med å brenne opp, og isen er i bevegelse. Men allerede fra begynnelsen av 1800-tallet slo kolonialisme og kapitalisme seg sammen for å flytte is. Ikke som en uforutsett konsekvens av industrialiseringen – noe vi i dag gjenkjenner som den viktigste driveren i global oppvarming – men som en handel i seg selv. Dette ble kjent som handelen med frossent vann – «The Frozen Water Trade», som flyttet sin skipslast langs veletablerte ruter fra plantasjeøkonomien og krydderhandelen.

Moving Ice forteller historien om hvordan europeiske og amerikanske handelsfolk forsøkte å kjøle ned tropene gjennom finansialiseringen av temperatur, der naturlig is ble hentet ut fra isbreer og innsjøer, og fraktet til koloniale eliter rundt i verden.

Filmen samler historier om handelen med is fra Folgefonna og Svartisen i Norge, USA og India, og ser på sporene etter den historiske is-handelen, men også samtidige praksiser knyttet til is.

Om filmskaperen

Susan Schuppli er en forsker og billedkunstner basert i Storbritannia. Hennes arbeider undersøker materielle vitnesbyrd som forholder seg til ulike fenomener fra krig og konflikt til miljømessige katastrofer og klimaendringer. Nylige arbeider fokuserer på å lære fra isen selv og politikken rundt kulde. Kunstprosjektene hennes har blitt utstilt i Europa, Asia, Canada og USA. Hun har en omfattende skrivepraksis og er forfatter av boka, Material Witnesspublisert av MIT Press i 2020. Susan Schuppli er professor og direktør ved Centre for Research Architecture, Goldsmiths University i London, der hun også er tilknyttet kunstner og forsker, og styreleder for Forensic Architecture.

Åse Løvgren er billedkunstner og jobber som prosjektutvikler ved BEK. Hennes praksis undersøker hvordan geopolitiske tilknytninger avsetter materielle, historiske og politiske spor i hennes umiddelbare lokale landskap. Ved å bruke disse som prismer, ser hun på hvordan de kobler seg på en internasjonal økonomi som innebærer naturødeleggelser og sosial ulikhet.

BEK – Bergen senter for elektronisk kunst – er et tverrfaglig produksjonssenter for kunst og ny teknologi. BEK utvikler, produserer og formidler kunstverk og prosjekter i skjæringspunktet mellom samtidskunst, teknologi og samfunnskritikk. BEK arrangerer praktiske og teoretiske workshoper i kunstnerisk bruk av teknologi, og tilbyr ekspertise gjennom rådgivning, prosjektledelse og opplæring. BEKs studioer benyttes av kunstnere til arbeid med elektronikk og data, lyd- og videoopptak, redigering, integrering av teknologi i kunst, og utvikling av romlige kunstpraksiser. Gjennom kunstprosjekter utforsker BEK også teoretiske, etiske og politiske aspekter ved teknologiutvikling.

Moving Ice er bestilt av BEK og Sonic Acts. Urpremieren fant sted på Eye Filmmuseum som del av Sonic Acts Biennale 2024. Moving Ice er del av New Perspectives for Action, et prosjekt av Re-Imagine Europe, delfinansiert av EU. Prosjektet er støttet av Kulturrådet og det kunstneriske forskningsprosjektet Illuminating the Non-Representable, på fakultetet for Kunst, Musikk og Design på Universitetet i Bergen.

Se også