Kjøp et kunstverk av Ida Ekblad

Manifest

Av Ane Hjort Guttu
09.06.21 – 13.06.21
Manifest 23387 A023 C018 120101 R0 V3

Kunstnernes Hus Kino har gleden av å presentere Ane Hjort Guttus nye film Manifest (2020).

Om filmen

Manifest handler om en kunstskole som på overflaten ser ut som en kunstutdannelse integrert i et stort universitet. I hemmelighet opererer denne avdelingen imidlertid som en autonom, eksperimentell skole med egne regler for undervisning, evalueringer, rapportering, planlegging og administrasjon. For eksempel har skolen en «skinndekan» som agerer som leder for instituttet, mens studenter og ansatte har valgt en egen, uoffisiell rektor. Kurs annonseres på den digitale læringsplattformen, mens studentene egentlig deltar i helt andre, hemmelige prosjekter.

Manifest iscenesetter en alternativ skole som, istedenfor å bryte ut av institusjonen, tar plass som en slags parasitt inne i den. Filmen stiller derfor også allmenne filosofiske spørsmål om frihet og selvbestemmelse i et samfunn preget av usynlig kontroll og en stadig mer markedsorientert utdanningssektor.

Om filmskaperen

Ane Hjort Guttu (f. 1971) er billedkunstner og filmskaper bosatt i Oslo. Hun arbeider innenfor en rekke ulike medier, men har i de siste årene hovedsakelig konsentrert seg om film- og videoverk som spenner fra undersøkende dokumentarfilm til poetisk fiksjon. Arbeidene hennes tar for seg forholdet mellom frihet og makt, økonomi og offentlig rom, sosial endring og enkeltpersoners handlingsrom. Guttu er også aktiv som kurator og skribent, og hun er professor ved Kunsthøyskolen i Oslo, avd. Kunstakademiet.

Podkast

To podkast-episoder ble publisert i forbindelse med filmen Manifest, som du kan høre gratis:

Episode 1: Ane Hjort Guttu og kunstner og skribent Lotte Konow Lund om de store endringene i norsk og nordisk kunstutdanning de siste 20 årene. Samtalen er på norsk.

Episode 2: Kunstnere og kunstprofessorene Ane Hjort Guttu og Pedro Gómez-Egaña om undervisning og læring i den nyliberale kunstskolen. Samtalen er på engelsk.

Se også