Vi bruker informasjonskapsler for å analyse bruk av nettsiden og for å kunne levere relevant annonsering.

Stengt i dag (Restaurant 11-22)
SIGNALBILDE

Derek Jarman: Sebastiane

Nasjonalmuseet på Kunstnernes Hus Kino
Onsdag 25.05.22

I samarbeid med Nasjonalmuseet viser Kunstnernes Hus Kino Sebastiane (1976), en homoerotisk versjon av fortellingen om St. Sebastian, laget av den kontroversielle filmskaperen Derek Jarman. Etter visningen blir det en samtale om St. Sebastian som homoikon.

Se et opptak fra samtalen ved å klikke på play-knappen ovenfor.

Om filmen

Sebastiane var Jarmans første spillefilm og er en gjentolkning av den hellige Sebastians martyrium. Filmen har vært sterkt omdiskutert på grunn av sammenblandingen av religion og erotikk, og fremstillingen av maskulinitet og masochisme.

Om filmskaperen

Derek Jarman (1942-1994) var en britisk filmskaper, kunstner og homoaktivist. I løpet av sin korte karriere ble han kjent for å være uredd og nyskapende, med filmer som Sebastiane, Jubilee (1978), Caravaggio (1986) og Wittgenstein (1993). I tillegg til spillefilmer laget han kortfilmer og musikkvideoer, deriblant for The Smiths.

Jarman døde av aids da han var 52 år gammel.

Om arrangementet

Presentasjonen av Sebastiane er en del av Motstrøms, en visningsserie av Nasjonalmuseet der vi presenterer filmer som underholder, utfordrer og sprenger grenser. I 2022 viser vi både klassikere innen skeiv film og nye filmer i grenseland mellom kunst og kinofilm.

Filmvisningen inngår i Nasjonalmuseets program under Skeivt kulturår 2022, og vises i samarbeid med Kunstnernes Hus Kino. Skeivt kulturår 2022 markerer at det er 50 år siden homofili ble avkriminalisert i Norge.

Se også