Vi bruker informasjonskapsler for å analyse bruk av nettsiden og for å kunne levere relevant annonsering.

James Richards vises ikke i kinoen 29. mai
Åpent i dag 11-17 (Restaurant 11-22)

Wild Relatives

av Jumana Manna
Wild Relatives ICARDA Harvest

Den palestinske kunstneren og filmskaperen Jumana Mannas spillefilm fra 2018 følger transporten av frø mellom feltene i Bekaa-dalen i Libanon og Svalbards globale frøhvelv, og ser på de politiske, økonomiske, religiøse og menneskelige implikasjonene av en slik utveksling av økologisk valuta.

Om filmen

Dypt i jorden, under den arktiske permafrosten, lagres frø fra hele verden på frøbanken Svalbard Globale frøhvelv på Spitsbergen. Frøene fungerer som en slags sikkerhetskopi i tilfelle en katastrofe inntreffer.

Wild Relatives tar utgangspunkt i en hendelse som har vekket medieinteresse verden over: I 2012 ble et internasjonalt landbruksforskningssenter tvunget til å flytte fra Aleppo til Libanon, etter at den syriske revolusjonen ble til krig. Forskningssenteret startet den arbeidskrevende prosessen å plante frøsamlinger basert på Svalbard-sikkerhetskopier.

Filmen følger frø-transaksjonen mellom Arktis og Libanon. Den fanger motsetningen mellom dette store internasjonale initiativet og dets lokale implementering i Bekaa-dalen i Libanon, hovedsakelig utført av unge migrantkvinner. Filmens meditative tempoet skaper spenninger mellom det statlige og det individuelle, mellom industrielle og organiske tilnærminger til frøsparing, mellom klimaendringer og biologisk mangfold - synliggjort gjennom reisen til disse frøene.

Om filmskaperen

Jumana Manna (f. 1987) er en billedkunstner som hovedsakelig jobber med film og skulptur. Arbeidene hennes utforsker hvordan makt artikuleres gjennom relasjoner, og fokuserer ofte på kroppen og materialiteten i forhold til fortellinger om nasjonalisme og stedets historier. Manna er oppvokst i Jerusalem og bor for tiden i Berlin.