Pil og bue
Et sensorisk portrett av et hestesenter i Bø i Vesterålen, der vanskeligstilte ungdom behandles gjennom arbeid med hest og hesteassistert psykoterapi. Filmskaper Camilla Figenschou introduserer en skuespiller blant amatører som spiller seg selv og skaper en slags likestilt dramaturgi der mennesker, objekter og landskap studeres med samme interesse.
Om filmen
I Pil og bue inviteres tilskuer inn i et faktisk miljø, et hestesenter i Bø i Vesterålen. På Bjørkengen gård driver biologen Tiu Simæle og legen Anders Svensson et behandlingsprosjekt for vanskeligstilt ungdom der kroppsarbeid og ulike typer arbeid med hest står i fokus. Stell, ridning, hestemassasje og pil-og-bue-skyting fra hesterygg er noen av aktivitetene ungdommene får prøve seg på. På gården tilbyr de også hesteassistert psykoterapi, en behandlingsform der hestens evne til å lese og forstå kroppsspråk brukes til å synliggjøre menneskelige atferdsmønstre.
Filmens styrke ligger i hvordan den ved hjelp av et minimalistisk plott og et sensitivt kameraarbeid lar miljøet og landskapet nærmest snakke for seg selv, mer «direkte» enn om det skulle presenteres i en fortelling eller i en tradisjonell dokumentar.
Om filmskaperen
Camilla Figenschou (f. 1978, Lofoten) er en filmskaper og billedkunstner utdannet ved Konstfack i Stockholm, og med filmstudier ved Universidad del Cine i Buenos Aires og på Nordland Kunst- og filmfagskole. Hun arbeider hovedsakelig med narrrativ film og fotografi. I 2010 debuterte hun med kortfilmen Det begynte å bli ingen natt. Hennes andre kortfilm Å åpne, å se (2012) ble vist internasjonalt og fikk den prestisjetunge Terje Vigen-prisen på Kortfilmfestivalen i Grimstad i 2012. I 2016 kom hennes første spillefilm Pil og Bue. Figenschous siste film Tauba feiret premiere i 2020.