Vi bruker informasjonskapsler for å analyse bruk av nettsiden og for å kunne levere relevant annonsering.

James Richards vises ikke i kinoen 29. mai
Åpent i dag 11-17 (Restaurant 11-22)

Manifest

Av Ane Hjort Guttu
Manifest 23387 A023 C018 120101 R0 V3

En skarp og vittig film av Ane Hjort Guttu: Manifest iscenesetter en alternativ skole som, istedenfor å bryte ut av institusjonen, tar plass som en slags parasitt inne i den. Filmen stiller allmenne filosofiske spørsmål om frihet og selvbestemmelse i et samfunn preget av usynlig kontroll og en stadig mer markedsorientert utdanningssektor.

Om filmen

Manifest er en fiktiv historie om en kunstskole som på overflaten ser ut som en kunstutdannelse integrert i et stort universitet. I hemmelighet opererer denne avdelingen imidlertid som en autonom, eksperimentell skole med egne regler for undervisning, evalueringer, rapportering, planlegging og administrasjon.

For eksempel har skolen en «skinndekan» som agerer som leder for instituttet, mens studenter og ansatte har valgt en egen, uoffisiell rektor. Kurs annonseres på den digitale læringsplattformen, mens andre, hemmelige prosjekter, som bare elever og lærere vet om, kun gjennomføres og presenteres analogt. Siden det ikke er tillatt å lage mat på skolen, har elevene konstruert et kjøkken gjemt innenfor en vegg, og siden de føler at kunstundervisningen skal være åpen for alle, inviterer de folk inn på skolen undercover.

Om filmskaperen

Ane Hjort Guttu (f. 1971) er billedkunstner og filmskaper bosatt i Oslo. Hun jobber i en rekke medier, men har de siste årene hovedsakelig konsentrert seg om film- og videoverk, alt fra undersøkende dokumentar til poetisk fiksjon. Arbeidene hennes inneholder ofte ulike former for maktanalyse, enten denne makten utspiller seg i skolen, i bylandskapet eller i kulturinstitusjoner. Et tilbakevendende tema i Guttus praksis er kunstens og kunstnernes politiske potensial. Guttu er også aktiv som kurator og skribent, og hun er professor ved Kunsthøgskolen i Oslo.

Podkast: Vakkert arbeid

Ane Hjort Guttu er gjest i episode to av Marte Volds podkast Vakkert arbeid, der hun forteller mer om hvordan hun tenker, tviler arbeider i sitt virke.

Klikk her for mer informasjon og for å lytte

Ane Hjort Guttu i samtale om filmen

Manifest: Ane Hjort Guttu i samtale om filmen

Ane Hjort Guttu i samtale med Kim Gunnar Helsvig og Per Anders Aas (begge professorer ved Oslo Met).