Vi bruker informasjonskapsler for å analyse bruk av nettsiden og for å kunne levere relevant annonsering.

Åpent i dag 11-17 (Restaurant 11-22)

Ideenes natt 2022: Fra sladder til konspirasjon

Kunstig intelligens og falske nyheter
Torsdag 27.01.22
1 Grammars

Idéenes natt, eller la Nuit des idées, er et årlig arrangement initiert av Institut français de Paris. For syvende år på rad inviteres institusjoner verden over til å diskutere dagsaktuelle og samfunnsrelaterte temaer på tvers av landegrenser. Årets tema er "(Re)building together", og har blitt valgt for å utforske hvordan samfunn konfrontert med felles trusler kan (gjenopp)bygges ved hjelp av solidaritet og samarbeid på individnivå, men også gjennom arbeid på tvers av større grupper, organisasjoner og land.

Debatten vil foregå på engelsk.

Om arrangementet

De siste årene har debatten om falske nyheter, sosiale medier-skapte ekkokamre, netthat og ikke minst algoritmenes rolle i det hele vært sterkt til stede både i et norsk og et internasjonalt perspektiv. Det som er sikkert, er at den intensive delingen av falsk informasjon fremmer konflikt på bekostning av pluralisme og utgjør en trussel for demokratiske samfunn verden over.

Men hvordan kan vi motvirke denne praksisen med falsk informasjon? Er løsningen å ansvarliggjøre teknologigiganter som Google, Facebook og Apple? Bidrar kunstig intelligens til desinformasjon og uro, eller kan nye teknologier tvert imot hjelpe oss med å gjenoppbygge et samfunn basert på objektiv informasjon?

Institut français de Norvège har gleden av å samle et knippe deltakere med forskjellig bakgrunn og synspunkter til å reflektere rundt nettopp disse viktige temaene. Paneldebatten har tittelen Fra sladder til konspirasjon. Kunstig intelligens og falsk informasjon.

Den Paris-baserte kunstneren Andrés Baron, som gjennom foto og video blant annet interesserer seg for digital transformasjon og manipulering av bilder, vil innlede debatten med en kunstnerisk refleksjon rundt temaet. Debatten fortsetter deretter med ordstyrer Elin Strand Larsen, førsteamuensis ved Høgskolen i Østfold, Marie-Laure Muchery, fondsforvalter for den ideelle organisasjonen Civitates, Bente Roalsvig, prosjektdirektør og nestleder for Fritt Ord og Johannes Langguth, forsker ved Simula Research Lab.

Bidragsytere

Andrés Baron

er en Paris-basert kunstner som jobber innenfor mediene foto, video og film. Han interesserer seg spesielt for teknologisk transformerte bilder og vårt forhold til dem. Andrés Baron er født og oppvokst i Colombia, utdannet fra École des Arts Décoratifs (ENSAD) i Paris og har stilt ut verkene sine både i Frankrike og internasjonalt.

Bente Roalsvig

er prosjektdirektør og nestleder for Fritt Ord. I sitt arbeid engasjerer hun seg for ytringsfrihet blant annet ved å støtte selvstendig dokumentarfilm, fotografi, sakprosa, utstillinger og journalisme. Hun har også vært initiativtaker til flere av Fritt Ords prosjekter som jobber med å styrke posisjonen til dokumentarfoto i Norge.

Elin Strand Larsen

er førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold. Hun har en doktorgrad i medier og journalistikk fra Universitetet i Oslo og underviser i temaer som retorikk, PR og krisekommunikasjon. Hun er nestleder i forskergruppa AreaS.

Johannes Langguth

er forsker ved Simula Research Laboratory og førsteamanuensis på UiO der han underviser i informatikk. Gjennom sin forskning fokuserer han blant annet på kunstig intelligens, han har også vært involvert i tverrfaglige forskningsprosjekt som ser på misinformasjon og falske nyheter både fra et teknologisk og et psykologisk perspektiv.


Marie-Laure Muchery

er fondsforvalter for den ideelle organisasjonen Civitates i Brussel. Hun har over ti års erfaring fra filantropien, blant annet fra Fondation de France. Der var hun spesielt involvert i prosjekter som fokuserte tematisk på internasjonal bistand, menneskerettigheter og unges rettigheter spesielt i Nord-Afrika. Muchery har en doktorgrad i internasjonale relasjoner og kultur fra l’Université de Lyon.

Se også