FUTURES er en europeisk plattform for fotografi som samler et globalt nettverk av institusjoner og kunstnere for å støtte og nære den profesjonelle utviklingen til kunstnere tidlig og midt i karrieren over hele verden. Hvert år nominerer FUTURES-medlemmer en gruppe kunstnere til å bli med på plattformen. Fotogalleriet har for 2022 nominert de Oslo-baserte kunstnerne Chai Saeidi, Lesia Vasylchenko, Nikhil Vettukattil, Marin Håskjold, og Nicole Rafiki. Fotograf Magazine har nominert den Oslo-baserte kunstneren Julie Hrnčířová.
Kunstnerne vil holde presentasjoner av sitt arbeid enkeltvis før en gruppesamtale. Marta Szymańska, som er en del av kollektivet og programrådet bak Fotofestiwal i Lodz, Polen (som også er en del av FUTURES-nettverket) vil også delta. Den Oslo-baserte skribenten og kuratoren Liv Brissach vil bidra til samtalen med et stedsspesifikt perspektiv.
Arrangementet er gratis og vil foregå på engelsk. Kunstnernes Hus er tilgjengelig for rullestolbrukere (med heis).
Bidragsytere
Julie Hrnčířová (f. 1992) er en tsjekkisk kunstner bosatt i Oslo. Hennes kunstneriske praksis orienterer seg mot temaer som offentlighet, samfunnsnormer og det uventede, og hun bruker gjerne snapshot-estetikk og humor for å vise oss vante omgivelser fra nye perspektiver. I 2018 fullførte Hrnčířová en mastergrad ved fotoskolen École Nationale Supérieure de la Photographie i Arles. Hun har studert og hatt flere kunstneropphold i Frankrike, Tyskland og Tsjekkia. I 2021 var Hrnčířová soloutstiller på galleriet INDUSTRIA i Tsjekkia, og i Norge har hun blant annet stilt ut på Vårutstillingen og gruppeutstillinger ved KÖSK og Fotografihuset. I 2022 hadde hun separatutstilling på Fotografiens Hus
http://juliehrncirova.com
Lesia Vasylchenko (f. 1990) er en kunstner og kurator fra Ukraina for tiden basert i Oslo. Arbeidet hennes med video, fotografi og installasjoner reiser spørsmål rundt historie, temporalitet og minnesmarkering. Vasylchenko er medkurator for det kunstnerdrevne visningsstedet Podium og grunnleggeren av STRUKTURA Time, et tverrfaglig initiativ for forskning og praksis innenfor rammen av billedkunst, medie-arkeologi, litteratur og filosofi. Hun har en grad i journalistikk fra Taras Shevchenko National University of Kiev og i kunst fra Kunstakademiet i Oslo. Arbeidene hennes har blitt vist blant annet på Louvre-museet, Paris; Haus der Kulturen der Welt, Berlin; Haugar kunstmuseum, Tønsberg; Tenthaus Galleri, Oslo; og The Wrong New Digital Art Biennale. I 2022 er Vasylchenko nominert til Sparebankstiftelsen DNBs stipendutstilling på Oslo Kunstforening.
https://www.lesiavasylchenko.com
Liv Brissach (f. 1991) er kurator for samtidskunst ved MUNCH og en del av kuratorteamet for MUNCH Triennale (Maskinen er oss, 2022). Brissach har tidligere jobbet ved Office for Contemporary Art Norway (OCA) som koordinator for OCAs bokutgivelser og som assisterende kurator for utstillingen The Sámi Pavilion, det nordiske bidraget til Veneziabiennalen i 2022. Som skribent har Brissach skrevet tekster publisert i Kunstkritikk, Billedkunst og VISP samt bidratt til publikasjoner av Munchmuseet on the Move, OCA og Fotogalleriet.
Nikhil Vettukattil (f. 1990, Bengaluru, India) er en kunstner og forfatter som bor og arbeider i Oslo. Hans praksis stiller spørsmål ved representasjonsmåter og billedskapende prosesser knyttet til levde opplevelser og han arbeider i en rekke medier som lyd, installasjon, performance, tekst, skulptur og video. Han har tidligere stilt ut på Kunsthall Oslo (2022), K-U-K, Trondheim (2021), CAPC, Bordeaux (2021), Art Hub Copenhagen (2021), K4 Galleri, Oslo (2021), Louise Dany, Oslo (2020), EKA Gallery, Tallinn (2020), Kristiansand Kunsthall (2020), og Le Bourgeois, London (2019), Kunstnerforbundet, Oslo (2022) og Nasjonalmuseet, Oslo (2022). Han er medlem av kunstkollektivene Tenthaus og Carries, og er i 2021-2023 en del av atelwierfelleskapet og formidlinqgsplattformen Atelier Kunstnerforbundet. For Fotogalleriet og Oslo DKS har han produsert flere prosjekt i 2021—22.
http://nikhilvettukattil.com
Marin Håskjold er en kunstner og filmskaper basert i Oslo, Norge, med en utdannelse fra Nordland kunst- og filmskole i Kabelvåg, Lofoten. Identitet er et sentralt tema i Håskjolds arbeid, der hun på undrende vis utforsker ulike forestillinger rundt kjønn i et skeivt og feministisk perspektiv. Håskjolds verk har blitt utstilt og vist på en rekke kunstinstitusjoner og filmfestivaler, blant annet Tate Modern, London, Bomuldsfabriken Kunsthall, Arendal, Coast Contemporary, Oslo, røndelag Senter for Samtidskunst, og Kyiv International Short Film Festival, Helsinki International Film Festival, Norwegian Short Film Festival i Grimstad, Vega Scene, Oslo, som en del av Fotogalleriets kunstneriske program og formidlingsprogram. Hennes kortfilm «Hva er en kvinne?» (2020) vant i 2021 Amanda-prisen for beste kortfilm og prisen for beste manus på Beirut International Women Film Festival.
https://www.instagram.com/marinfh/
Marta Szymańska er en kurator og del av programstyret for Fotofestiwal i Lodz i Polen. Fotofestiwal ble opprettet i 2001 som en av de første fotografiske begivenhetene i Polen: et spontant, småskala initiativ fra en gruppe sosiologistudenter. I dag er festivalen en begivenhet i det internasjonale fotokunstfeltet som besøkes av mer enn 20 000 mennesker årlig. Da Lodz er en by med en eksepsjonell industrihistorie, foregår utstillingene i post-industrielle omgivelser: Art_Inkubator festivalsenter i et tidligere bomullslagringsanlegg eller det imponerende OFF Piotrkowska-komplekset som ligger i hjertet av byen. Hvert år åpnes nye arenaer spesielt for festivalutstillinger og arrangementer, samt utstillinger organisert i samarbeid med lokale visningssteder og gallerier.
https://fotofestiwal.com
Fotogalleriet er Nordens eldste eksisterende institusjon dedikert til fotografi som en kritisk kunstnerisk praksis, grunnlagt i 1977. Gjennom kunstnerisk nyproduksjon, forskning, formidling og samarbeid produserer Fotogalleriet møtepunkter mellom det lokale og internasjonale kunstfeltet og ulike publikum og diskurser. Dette for å utvikle et nytt vokabular rundt fotografi og skape økt tilgang til kunstfeltet. Fotogalleriet mottar sin hovedstøtte fra Kulturdepartementet (KUD). Fotogalleriet mottar også støtte fra Norsk Fotografisk Fond (NoFoFo) og Oslo Kommune.
fotogalleriet.no
FUTURES har siden 2017 oppmuntret til nye måter å styrke det vitale forholdet mellom kunstnere og et internasjonalt fagfelt på ved å skape et økosystem som tillater og stimulerer utveksling, samtidig som den har som ambisjon bli en ressurs for oppdagelsen nye fotografer over hele verden. FUTURES har vokst fra 13 til 19 medlemmer, og dekker en betraktelig del av omfanget til europeisk samtidsfotografi som fagfelt. Plattformen og nettverket består i 2022 av: CAMERA - Centro Italiano per la Fotografia (IT), Centre Photographique Rouen Normandie (FR), Copenhagen Photo Festival (DK), Triennial of Photography Hamburg (DE), Der Greif (DE), FOMU (BE), FOTODOK (NL), Fotofestiwal Lodz (PL), Fotogalleriet (NO), Fotograf Magazine (CZ), Fotografska Udruga Organ Vida (HR), ISSP (LV), PhotoEspaña (ES), PhotoIreland (IE), Photo Romania Festival (RO), Plataforma de Fotografia Ci.Clo (PT), Robert Capa Contemporary Photography Center (HU), Void (GR) og vårt forskningsmedlem, Eurokleis s.r.l. (DEN)
Hvert år nominerer FUTURES-medlemmer en gruppe artister til å bli med på plattformen. Ved å samle et vell av ressurser og kuratorisk ekspertise, får hvert talent valgt av medlemmene tilgang til et enestående nettverk av fagfolk, markeder og publikum. Plattformen har som mål å stimulere den fotografiske økonomien fra bunnen og opp ved å utvide markedet. Å bli valgt innenfor FUTURES er et bevis på kvaliteten til artistene og øker deres kommersielle muligheter.
FUTURES er delfinansiert av Kreativt Europa (Creative Europe), Den Europeisk Union (EU) sitt program for kulturell og kreativ sektor.
http://futures-photography.com