Vanessa Baird

18.06.14 – 27.07.14

Kunstnernes Hus viser Vanessa Baird: To Everything There is a Season i samarbeid med KORO maleriet som var tiltenkt Helse- og omsorgsdepartementet i det nye regjeringsbygget R6.

Om utstillingen

I 2013 ble kunstneren Vanessa Bairds store maleriarbeid en av de mest omdiskuterte kunsthendelsene i Norge. På grunn av de sterke reaksjonene bildene hadde vekket ble det siste maleriet i en serie av tre, To Everything There is a Season, aldri installert i R6, Helse- og omsorgsdepartementets lokaler. Dette medførte en stor debatt i media om kunstens påvirkning i det offentlige rom, der ulike stemmer kom til orde. Det paradoksale var at diskusjonen handlet om et maleri som bare et fåtall hadde sett. I tillegg til å vise et fantastisk maleri og et viktig arbeid, ønsker Kunstnernes Hus å sette søkelys på kunstens evne til å skape diskusjon og hvordan den effektivt bevisstgjør oss om hvordan vi forholder oss til vår samtid.

Prosjektet er en reaksjon og en respons på hvordan situasjonen har utviklet seg. Nå fremstår det som sentralt å gi et større publikum mulighet til å oppleve maleriet i en annen kontekst for dermed å kunne ta fornyet stilling – uten medias tilstedeværelse. Vi ønsker å understreke betydningen av en kunstens virkekraft i det offentlige rommet og at kunst skal gis mulighet til å møte et sted med mange betydninger til ulike tider. I forbindelse med visningen på Kunstnernes Hus presenteres også informasjon om de to øvrige maleriene slik at serien skal kunne oppleves som en enhet.

Bairds motivkrets gir inntrykk av å være hentet fra eventyrenes og fablenes verden.

Om kunstneren

Vanessa Baird har fått mye oppmerksomhet for sine fabulerende, mørke og bitende pasteller, akvareller, tegninger og malerier. Her formidles tablåer og scenarier som på samme tid virker kjente og fremmedgjørende gjennom sine burleske og surrealistiske innslag. Med sin særegne evne til detaljrikdom og ornamentikk vokser Vanessa Bairds arbeider fra det lille til det store i omfattende landskap med innslag av arkitektur og bybilder, ofte med en overliggende stemning av det groteske og illevarslende.

Vanessa Baird (f. 1963) bor og arbeider i Oslo. Hun er utdannet ved Statens Kunstakademi. Hun har for tiden en separatutstilling på Gøteborg kunsthall og har hatt separatutstillinger på blant annet Galleri MGM (Oslo), galleri c/o Atle Gerhardsen (Berlin) og Tegnerforbundet (Oslo). Hun har også deltatt i gruppeutstillinger på Nasjonalmuseet, Sørlandets kunstmuseum, Stenersenmuseet og Lillehammer kunstmuseum.