Sjelens ornamenter

09.11.19 – 01.12.19

Det første gjestespillet under Tegnetriennalen 2019 på Kunstnernes Hus er utstillingen Sjelens ornamenter: Ornamentale tegninger i norsk outsider art. Utstillingen presenterer ti kunstnere med over førti utvalgte verk fra Trastad samlinger ved Sør-Troms Museum og Dikemark psykiatriske sykehus’ samling med pasientarbeider. Samlingene består av arbeider laget av mennesker med psykisk sykdom eller utviklingshemming. Utstillingen Sjelens ornamenter viser tegning som en eksistensiell impuls, som en overstyrende kraft i mennesker.

Når
09.11.19 – 01.12.19
Hvor
Nedre utstillingsal, Kunstnernes Hus
Wergelandsveien 17 NO-0167 Oslo
Åpningstider
Tirsdag-Søndag, Torsdag, Mandag
Tirsdag-Søndag 11:00-17:00
Torsdag 11:00-19:00
Mandag Stengt
Pris
Se priser

Om utstillingen

Arbeidene viser ulike ornamentale uttrykk i norsk Outsider Art og gir en unik innsikt i bredden og vitaliteten i denne sjangeren. Tilsammen utforsker arbeidene fire betoninger av det ornamentale i begrepene: natur, arkitektur, kalligrafi og geometri.

Sjangeren Outsider Artbetegner originale kunstneriske verk som skapes ut fra en spesiell livssituasjon; faktorer som psykisk sykdom og utviklingshemming genererer hos noen en sterk trang til å uttrykke seg visuelt, og det ornamentale spiller ofte en viktig rolle. Ornamentet som visuell metafor, som projeksjonsflate for det indre, blir synlig med gjennomgående formbevegelser som inntar billedflaten med en ekspansiv kraft.

Tegning er et medium som ofte brukes av Outsider Art-utøvere. Blyant, filtpenn, kulepenn og et enkelt stykke papir er lett tilgjengelig og gjør nytten i skapertrangens øyeblikk. Ornamenter har, gjennom historien, heller aldri mistet sin aktualitet. Fra Goethe, Riegl og Worringer til Adolf Loos ble ornamentets etiske og estetiske sider diskutert, og dets rolle var ofte et tegn på forandringer i samfunnet. Mens Kant proklamerte ornamentets abstrakte formålsfrihet, genererte industrialiseringens masseproduksjon en ornament-overflod og formtomhet. Art and Craft-bevegelsen ønsket derimot et gesamtkunstwerk, hvor kunst, arbeid og liv er en enhet og som utformer seg i ornamentets arabesk.

Utstillingen er kuratert av Simone Ritter ved Trastad Samlinger/Sør-Troms Museum. Som en del av Tegnetriennalens utvidede program Før og etter streken er denne utstillingen med å åpne opp for større refleksjoner rundt tegningen som allmennmenneskelig uttrykksform og som verktøy for å forstå verden og oss selv.

Trastad samlinger er et kunst- og kulturhistorisk museum som befinner seg i Kvæfjord, i bygningen til det som tidligere var Paviljong 7 i Nord-Norges første institusjon for psykisk utviklingshemmede. I tillegg til å fokusere på historien til den tidligere institusjonen Trastad Gård har museet en kunsthistorisk avdeling med en fast utstilling i Trastad Galleri, hvor man både kan se kunst som ble laget på institusjonen og nasjonal og internasjonal Outsider Art fra i dag. Trastad Samlinger er den eneste institusjonen i Norge som jobber aktivt med Outsider Art.

Kunstnere

Ann-Mari Erichsen

Johan Hansen

Kris-Stian Klausen

Herleik Kristiansen

Oda Lundberg

Torstein Nilsen

Audgunn Vilhelmsen

Geir Wallem.

Program

Fredag 8 november

19:00-22:00 Utstillingsåpning med performance på Kunstnernes Hus

Lørdag 9 november

17:00-18:00 Foredrag "Outsider Art- lekende ornamenter og horror vacui" av kurator Simone Ritter

18:00-20:00 Filmvisning av " Between Madness and Art: The Prinzhorn Collection"