Siri Aurdal i Vigelandsparken

27.08.16 – 30.11.16

Velkommen til avdukningen av Siri Aurdals skulptur Bølgelengder – rekomponert i regi av OSLO PILOT. Kunstnernes Hus og OSLO PILOT har samarbeidet om et prosjekt som omhandler arbeidene til Siri Aurdal (f. 1937), en norsk kunstner som var på sitt mest aktive i 1960- og 70-årene. Prosjektet består av en rekke innendørs og utendørs presentasjoner av Aurdals skulpturer og modeller, i tillegg til en bok utgitt av kunstneren Eline Mugaas (f. 1969).

Om kunstneren

Aurdal er en nytenkende skikkelse i norsk samtidskunsthistorie på grunn av sin eksperimentelle bruk av materialer og monumentale installasjoner hvor publikum har spilt en aktiv og deltagende rolle. Som medlem av den radikale kunstnergruppen GRAS utviklet Aurdal en tilnærming til materialet som kombinerte matematikk med industrielle og organiske former og fremhevet kunstens sosiale og politiske potensial. Det modulære verket Omgivelser (1969) skapte hun ved å skjære opp og rekonfigurere prefabrikkert glassfiber- og polyesterrør, materialer som ble utviklet som del av den norske oljeindustrien. Første gang skulpturen ble vist, på Kunstnernes Hus i 1969, inviterte Aurdal de besøkende til å klatre på den, skrive på den og forvandle den til et sosialt rom.

Om prosjektet

Prosjektets utgangspunkt og drivkraft er Eline Mugaas’ mangeårige innsats for å dokumentere og arkivere Aurdals arbeider, og utforskningen av muligheten for å gjenopplive en fortid som stadig taler til nåtiden. I prosjektet utforskes også forestillinger om opphav og originalitet i kunstproduksjon.

Denne presentasjonen inngår som en del av et større samarbeidsprosjekt for å vise Siri Aurdals verk: en soloutstilling, en bokutgivelse og utendørsinstallasjonen av skulpturen Bølgelengder – rekomponert. Dette siste stadiet av prosjektet er organisert av OSLO PILOT og Kunstnernes Hus i samarbeid med Vigelands-museet, og skulpturen vises i Vigelandsparken. Den er blitt produsert av OSLO PILOT og Kunstnernes Hus og vil være tilgjengelig for publikum til 30. november.

Samarbeidspartnere

Oslo Pilot
Vigelandsmuseet