Morten Andenæs

06.06.19 – 04.08.19

Morten Andenæs har markert seg sterkt innenfor norsk fotografi de seneste årene med sitt konsise og poetiske billedspråk og med sine litterære tekster om fotografi. Arbeidene fokuserer på båndene mellom mennesker, på rollene vi inntar og blikkene vi møter verden med. Gjennom sine dunkle og ladete bilder av mennesker, dyr, landskap og objekter, skaper kunstneren fotografier som speiler våre fantasier og lengsler. Denne utstillingen er muliggjort med generøs støtte fra Sparebankstiftelsen DNB.

Bestill omvisning her.

I en tid da vi i akselererende grad skaper vår identitet via bilder og status oppdateringer, er Andenæs opptatt av at representasjoner ikke bare beskriver, men former våre verdensbilder og relasjoner. I hans arbeid gis fotografier rom til å være komplekse fremstillinger som ikke lar seg redusere til enkle strofer eller slagord. Tittelen I Remind Me of You antyder et iboende behov for å identifisere oss med verden og hverandre; og mulighetene og det umulige i en sann identifikasjon.

Andenæs’ stemningsmettede billedspråk deler røtter med nordiske kunstnere som Tom Sandberg og Vilhelm Hammershøi, der en eksistensiell tyngde formidles gjennom hverdagslige scenarier. Et granateple på et bord, en sammenkrøllet genser, en bortvendt hund, månen over horisonten - verden fremstår både kjent og grunnleggende fremmed i Andenæs’ fotografier.

Samtidig har kunstneren gjennom flere år utforsket begrensingene samfunnet og familien pålegger individet. Med assosiasjoner til nordic noir formidler arbeidene en melankolsk grunnstemning og underliggende samfunnskritikk – en moralsk ambivalens i dagligdagse motiver.

Til utstillingen har kunstneren bygget et rom i rommet som blant annet huser kunstnerens første videoverk, der en ung kvinne synger arien Buss und Reu fra J.S. Bachs Matteuspasjonen. Rommets enkle sirkulære form og stoffstykket som utgjør taket peker i retning av barnets lek der fire stoler og et pledd kan bli et hus, men det enkle grepet med å avgrense der ute fra her inne skaper også muligheten for et oss og et dem.

I Remind Me of You er kunstnerens første store institusjonsutstilling i Norge, og viser et bredt utvalg nye og eldre fotografier. Under utstillingsperioden vil Andenæs utgi sin første skjønnlitterære utgivelse, som også kretser rundt de samme tematiske linjene. Du, jeg, og Erik er en bok om behovet for å bli sett, om de destruktive kreftene som settes i sving når dette behovet ikke blir møtt og historiene vi forteller oss selv for ikke å miste fotfestet. Både boken og fotografiene formidler fortellinger om nasjonal og sosial tilhørighet. Hva forener oss og hva skiller oss fra hverandre - naboen fra den fremmede, oss fra dem, deg fra meg?

“En stor del av det jeg driver med er å prøve å forstå hvordan og hvorfor bilder har en så enorm påvirkningskraft på oss.”

- Morten Andenæs

Morten Andenæs (f. 1979) er utdannet ved School of Visual Arts i New York, og bor og arbeider i Oslo. Hans arbeider er innkjøpt av flere offentlige og private
samlinger, han har stilt ut på en rekke institusjoner i inn- og utland og har hatt separatutstillinger på blant annet Melk, Fotogalleriet og Galleri Riis. I tillegg til fotografi arbeider han med tekstproduksjon; i 2019 utgir han en skjønnlitterær roman utgitt på Teknisk Industri og en planlagt essaysamling om fotografi for Objektiv Forlag.

Foto: Morten Andenæs, I remind me of you.