Mark Wallinger

26.03.10 – 09.05.10

Kunstnernes Hus har gleden av å invitere til den første presentasjonen av den britiske kunstneren Mark Wallinger i Norge. Wallinger vil fylle hele Kunstnernes Hus med en rekke nye arbeider samt et utvalg eldre verk, inkludert skulptur, maleri, tekstarbeid, video og installasjoner. Utstillingen er delt på midten i henholdsvis en rød og en grønn sone, som representerer det bevisste og det ubevisste, natt og dag, drøm og våken tilstand

Om utstillingen

Utstillingen viser spennvidden i et kunstnerskap preget av en sofistikert og uforutsigbar omgang med visuelle symboler og språklige puns. Mark Wallinger navigerer fritt mellom ulike media i smidige konstellasjoner mellom form og idéinnhold. Han finner sine tematiske nedslagspunkt blant annet i historie, sport, litteratur og populærkultur. Ikke minst er Wallinger en syrlig satiriker på vegne av det britiske; det være seg klassesystem, nasjonalisme, historiske myter og kulturelle koder, med hesten som gjennomgående arketyp. Wallingers kunst er ofte politisk motivert, men budskapet er aldri overtydelig; med karakteristisk ”understatement” evner han å fange essensen i en politisk atmosfære eller situasjon. Wallinger er opptatt av hvordan vår individuelle og subjektive bevissthet alltid er infiltrert i en bredere kollektiv bevissthet.

Om kunstneren

Wallinger har en sentral posisjon på den britiske samtidskunstscenen og har blant annet representert sitt land på Venezia-biennalen. Han vant den prestisjetunge britiske kunstprisen Turner Prize i 2007 for sitt monumentale verk State Britain. Wallinger arbeider for tiden med utsmykkingsprosjektet White Horse, en 50 meter høy hesteskulptur som skal plasseres i det nye utbyggingsprosjektet Ebbsfleet Valley i utkanten av London. Wallinger var også kurator for utstillingen The Russian Linesman på Hayward Gallery i 2009.