Lars Laumann

27.11.15 – 14.02.16

Utstillingen Lars Laumann: Kompendium med den norske kunstneren Lars Laumann viser utvalgte videoverk fra 2006 til i dag. Laumann er en av Norges mest anerkjente kunstnere internasjonalt, men flesteparten av verkene har sjelden blitt vist i Norge. Kunstnernes Hus er stolte over å være vertskap for kunstnerens mid-career retrospektiv etter at han har blitt vist ved prestisjetunge institusjoner som MoMA og New Museum i New York, samt Kunsthalle Basel og Tate Modern. Gjennom å filme, redigere og sammenstille funnet materiale og erfarte fortellinger, skaper Laumann en form for virtuose filmcollager med et omfattende persongalleri. Samarbeidet med kunstnere, filmskapere og musikere etterlater seg avgjørende spor i resultatet. Kunstneren henter sin inspirasjon fra populærkulturens utkanter og utforsker mennesker og fenomener som eksisterer på siden av samfunnet. Med et globalt blikk på så vel populærkulturelle ikoner som samtidige politiske forhold, belyser han de mer komplekse kreftene i vår kultur.

Om utstillingen

Utstillingen inneholder verk som Morrissey Foretelling the Death of Diana (2006), en montasje av eksisterende filmklipp som utvikler seg til en konspiratorisk og labyrintisk fortelling om to populærkulturelle ikoner. Utstillingen omfatter dessuten Laumanns mye omtalte verk Berlinmuren, som ble laget for den femte Berlin-biennalen i 2008. Verket, som ser nærmere på problemstillinger knyttet til animisme og objektsrelatert seksualitet, har fått en ny romlig artikulering på Kunstnernes Hus som inkluderer både film og objekter. Videoverket Prima, Sekunda, Afrika! ble laget i samarbeid med kunstneren Kjersti G. Andvig i forbindelse med Grunnlovsjubileet i 2014. Filmen, som tar utgangspunkt i norsk og afrikansk kystkultur med et fokus på eksport av norsk tørrfisk, utgjør en odyssé gjennom de vidt forskjellige miljøene i Norge og Vest-Afrika som oppstår omkring denne industrien. Samarbeidet med Benjamin A. Huseby, You Can’t Pretend to be Somebody Else, You Already Are (2009-2011), basert på sangeren Nico’s selvbiografi, vises også i utstillingen Kompedium.

Flere av Laumanns tidligere verk behandler temaer som besettelse, seksualitet og marginalisert eksistens. Hans nyeste film, Season of Migration to the North (2015), følger de samme sporene og kobles samtidig til brennende og høyaktuelle problemstillinger omkring migrasjon, flyktingpolitikk og LHBT-rettigheter. I arbeidet forteller Eddie Ismael sin historie etter å ha ankommet Norge som flyktning fra Sudan. Som en parallell historie gjenfortelles dagboksnotatene til Ruth Maier som kom som østerriksk flyktning til Norge under andre verdenskrig. Filmen får dermed en dimensjon som kobler samtiden til historien og det internasjonale til det lokale.

Cecilia Lopez, komponist fra Argentina basert i New York, har sammen med Laumann laget musikken i kunstnerens siste film. Lopez fremfører sitt verk RED kl. 21 på åpningskvelden, i Auditoriet.

Samarbeidspartnere

Billedkunstnernes Vederlagsfond
Kgl. Norsk Utenriksdepartement.