Inger Lise Hansen

15.06.19 – 04.08.19

Som en del av sommerprogrammet på Kunstnernes Hus har vi gleden av å presentere filmen Tåke av den norske Inger Lise Hansen på Kunstnernes Hus Kino. Filmen varer i 15 minutter og vises kontinuerlig i utstillingenes åpningstider lørdag og søndag. Hver helg gjennom hele sommeren tar filmen oss med på en reise til Beijing, Oslo, Azorene og Newfoundland, der kunstneren har filmet naturlig og menneskeskapt tåke gjennom ulike landskap. Ved å anvende en rekke ulike film- og videoformater, Super-8, 16 mm og digital video, reflekterer hun over fenomenet tåke som kunstnerisk og filmatisk materiale.

Om verket

"Tåke" er en landskapsfilm som fanger naturlige og menneskeskapte tåkescener i Beijing, Oslo, Azorene og Newfoundland. Ved å anvende en rekke ulike film- og videoformater, Super-8, 16 mm og digital video, reflekterer hun over fenomenet tåke som kunstnerisk og filmatisk materiale.

Tåke undersøker hvordan de ulike filmformatene oppfører seg i møte med en visuell hindring. Gjennom å utforske de ulike formatenes skarphet/kornethet og variasjonene i bildenes hastighet, tøyer kunstneren grensene for hva omgivelsene kan avdekke når vi observerer gjennom mekaniske øyne. Filmen tar oss med til ytterpunktene for hva som kan oppfattes ved å materialisere ellers usynlige bevegelser og atmosfæriske forhold.Det er også en forbindelse mellom kornene i filmmaterialet og de små partiklene som skal til for å danne både tåke og smog, som for eksempel pollen, sjøsalt, støv og partikkelforurensning.


En av de mest tåkedekte stedene i verden er Argentia i Newfoundland, som er en nedlagt militærbase og flyplass som nå for det meste består av gamle landingsbaner. Der blåser havtåken inn med høy hastighet fra Grand Banks, som er det punktet hvor Golfstrømmen og Labradorstrømmen møtes. Her produseres tåke konstant som et resultat av møtet med kald og varm luft.

I Beijing er det en kombinasjon av menneskelig aktivitet som kullfyring og fabrikkutslipp og naturlige årsaker som danner smog. Byen og de omkringliggende områdene består av leireoverflater eller «løss» som avgir støv. Når støvpartiklene er i luften binder de seg til fuktighet og bidrar til dannelsen av smog. I tillegg kommer det til tider sandstormer fra Gobi-ørkenen hvor skyer av røde sandpartikler dekker stor områder.

Parallelt med bildene skaper lydsporet en form for «lydtåke». Den sammenligner tapet av sikt med tap av hørbare frekvenser. Underveis i prosessen oppdaget kunstneren at måten lyden blir filtrert i tåke ligner på hennes eget hørselstap, hvor de høye frekvensene ikke lenger kan oppfattes. I tåken blokkerer de små vannpartiklene de samme frekvensene. Lydsporet er en komposisjon av sirener og signaler, hørselstester med varierende frekvenser og lyder fra opptaksstedene.

Regi: Inger Lise Hansen. Lyd: Farhad Kalantary, Kamera: Hilde Malme, Inger Lise Hansen. Produksjon: Inger Lise Hansen, Helga Fjordholm

Om kunstneren

Inger Lise Hansen (b. 1963) er en norsk billedkunstner med bakgrunn fra eksperimentell film og animasjon. Hun studerte kunst ved University of East London og Central-St. Martin’s College of Art and Design, og avsluttet en Mastergrad i Fine Art Filmmaking fra San Francisco Art Institute i 1996. Fra 90-tallet har hennes filmer blitt vist i internasjonale institusjoner og gallerier som Tate Modern, National Gallery London, Jeu de Paume Paris, Tokyo Photographic Art Museum og Malmö Konsthall. Hun har mottatt en rekke priser fra ulike filmfestivaler, inkludert Videoex Zurich, Vienna Independent Shorts og Kurzfilmtage Oberhausen. Hennes siste film TÅKE har vært vist på filmfestivalen i Rotterdam og i Experimenta programmet på London Film Festival. Den var nylig del av Rencontres International i Louvre Museet i Paris og vant Jury Prize ved Ann Arbor Film Festival i USA.