Harun Farocki

11.12.12 – 06.01.13

Harun Farocki er blant Tysklands mest respekterte filmskapere, kunstnere og forfattere med over et hundretalls filmer på sin merittliste. Farockis karakteristiske essayfilmer undersøker kunstnerisk produksjon såvel som billedpersepsjon. Ved å vise hvordan filmmediet kan dekodes og anvendes undersøker han hvordan en audiovisuell kultur forholder seg til teknikk, politikk og krig.

Om utstillingen

Presentasjonen 7 filmer: Harun Farocki viser et program på sju filmer som blir spredt utover sju dager, med fokus på én film hver dag. Da Kunstnernes Hus bare har åpent seks dager i uken oppstår en asymmetri der filmenes visninger forskyves med én dag over utstillingsperioden. Filmene er et utvalg fra en omfattende produksjon som viser en sammenheng løst knyttet til Kunstnernes Hus’ pågående utstilling Victor Lind-Contemporary Memory. Harun Farockis filmproduksjon kompletterer her Linds spørsmål om hvordan historieskrivningen kan bidra til å se et politisk traume i et nytt lys. Dette vises hos Farocki gjennom en refleksjon over hvordan bilder og visuell informasjon gjennom filmmediet lever videre i verden.

Dette blir spesielt tydelig i den prisbelønte filmen Respite, med første visningsdato 11. desember. Filmen er basert på funnet filmmateriale som viser virksomheten i en transittleir for fanger i Westerbork, Holland 1944. Tematikken i Respite følger opp og utvikles i forelesningen Found Footage Films and the Ethics of Appropriation: Harun Farocki’s Respite av Thomas Elsaesser på Kunstnernes Hus lørdag 15. desember. Elsaesser er professor ved Department of Media and Culture, University of Amsterdam, og har publisert flere anerkjente filmteoretiske tekster med utgangspunkt i verk av regissører som Harun Farocki, Rainer Werner Fassbinder og Michael Haneke.

Presentasjonen av Harun Farocki er et samarbeid mellom kunstnerisk leder Mats Stjernstedt og Point Centre for Contemporary Art i Nicosia, som er Kypros første internasjonale kunsthall. Point Center for the Arts åpner i desember med et annet filmprogram av Harun Farocki.