Geneviève Asse

28.08.65 – 19.09.65

"Mitt barndoms lys har betydd mest for meg både i mitt liv og i min kunst."

- Geneviève Asse

Om utstillingen

Med rette er Geneviève Asse blitt kalt en lysets maler. Hennes maleri lever jo sammen med lyset og dagen. De skifter uttrykk fra time til time, og når dagen svinner, går fargene over til en rik skala i grått. Bildet lukker seg som blomsten lukker seg for natten. Full av akkumulert kraft venter det på en ny dag for så å folde seg ut ved soloppgang.

Tekst fra utstillingskatalogen, skrevet av Fredrik Matheson.

I sin bok "Det lykkelige Arabia" forteller forfatteren Thorkild Hansen om en astronom som stiller opp sin kikkert på dekket av en fregatt. Fullstendig oppslukt foretar han en stjerneobservasjon mens matrosene- med fienden i sikte- tumler omkring han for å gjøre skipet kampklart. En av grunnene til at verden ikke er gått under ennu, er kanskje den at selv i de mest dramatiske øyeblikk vil der nesten alltid være en eller annen som kikker uanfektet en annen vei, skriver den livskloke danske.

Til denne kategorien tilhører Geneviève Asse. De fleste avantgarde- kunstnere i hennes generasjon arbeider rastløst på dekket av tidens skip, fiksert av kulturoppløsning og massesivilisasjon, av atomalderens trusler og muligheter, først og fremst kanskje av tidens dynamikk. Den avspeiles i en stadig raskere skiften av ismer hvor ytterlighetene ustanselig framkaller motsetninger. Også Geneviève Asse bæres av denne kappseilas med tidens egne horisontale bevegelse. Hennes formsprog er helt på høyde med situasjonen. Men det markerer seg med en naturlig orginalitet skapt av Geneviève Asses blikkretning og motiv. Ufravendt betrakter hun det mest substansiøse motiv i denne verden- lyset som det beliver de atmosfæriske rom over våre hoder- og i vårt indre.

Utdrag fra teksten "En lysets maler", skrevet av Erik Egeland.

Om kunstneren

Geneviève Asse er født i 1923 i Vannes, Bretagne. Utdannet ved Ecole Nationale Supérieure des Arts Décoratifs.