Avgangsutstilling Master

19.05.12 – 26.05.12

Utstillingen retter fokus mot hele Oslo som åsted for kunstnerisk aktivitet og diskusjon. Avgangsutstillingen beveger seg på denne måten fra den tradisjonelle institusjonelle rammen, til å bli første steg på veien til å være med på å forme det mangefasetterte, og i stor grad selvorganiserte, kunstlivet som preger Oslo i dag.
De uavhengig lokaliserte utstillingene representerer et alternativt gruppeutstillingsformat som gir utstillerne frihet til å jobbe med alle aspekter av sine individuelle presentasjoner.

Kunstnere

Marthe Andersen (Småflaskemuseet, Kirkegata 10 og UKS, Lakkegata 55D)
Andreas Bennin (Høymagasinet, Akershus Festning, Grev Wedels plass 5)
Sara Sølberg (Galleri Salt, Møllergata 37, inngang fra Hammersborggata)
Christian Tony Norum (Kunstnernes Hus, Wergelandsveien 17)
Camilla Steinum (Ila-parken og Gressholmen)
Mohamed Ali Fadlabi (KHiO, Fossveien 24)
Mona Sjo Leirkjær (BOA, Rådhusgata 19)
Eirik Senje (Holodeck, Københavngata 4)
Tito Frey (Galleri Infill, Parkveien 5)
Kaya Gaarder (Fagerheimen Tennisklubb, Fagerheimgata 19)
Karl Edvin Endresen (Kunstnernes Hus, Wergelandsveien 17)
Hanan Benammar (Stiftelsen Fritt Ord, Uranienborgveien 2)
Camilla Skibrek (Galleri Maria Veie, Schweigaardsgate 56B)
Ahmad Ghossein (Oslo Kunstforening, Rådhusgaten 19)
Ida Gramstad (Kunstnernes Hus, Wergelandsveien 17)
Christine Malnes Mathisen (Nasjonalbiblioteket, Henrik Ibsensgt.10)
Naja Lee Jensen (Info fås på Kunstnernes Hus, Wergelandsveien 17)
Oscar Qvale (Kunstnernes Hus, Atelier Nord, Wergelandsveien 17)
Marianne Bredesen (Kunstnernes Hus, Wergelandsveien 17 og NoPlace, Oslogate 2B)
Ragnhild Aamås (Kunstnernes Hus, Wergelandsveien 17 og ++ Black Box Teater, Marstrandgata 8)

Om utstillingen

I år har avgangsstudentene på MA ved Kunstakademiet i Oslo bestemt seg for å gjøre ting annerledes. Istedenfor å vise avgangsutstillingen i et galleri eller museum vil klassen ta i bruk hele Oslo by. Hver enkelt av årets tyve avgangsstudenter har valg et sted, rom eller en arena å vise sitt kunstverkverk i. Resultatet er blitt avgangsutstillingen “20 MA Exhibitions” med Kunstnernes hus som base og informasjonssenter. Fra dette utgangspunktet kan man begi seg ut på vandring og besøke tyve forskjellige utstillinger over hele byen.

Ideen bak utstillingen er både å utfordre den tradisjonelle rammen rundt avgangsutstillingen og utnytte byens iboende dynamikk. Hensikten er å skape en unik situasjon og en spesifikk kontekst rundt hvert enkelt utstillingstverk. Slik oppnås nye spennende møter mellom publikum og verk. Utstillingen er planlagt og utviklet med hjelp fra fire kuratorer, kritikere og kunstnere: Per Platou, Terje Nicolaisen, Bo Krister Wallström og Geir Haraldseth.

Det er stor variasjon i studentenes tilnærming til utstillingen. Formatene spenner fra stedspesifikke verk med utgangspunkt i sammenhengen (det være seg den offentlige eller privat sfære), til arbeider som tar i bruk massemedia (som tv-sendinger), til tradisjonell opphengning av maleri i et gallerirom og event-baserte arbeider som en performance eller en forelesning.

Katalogen til utstillingen fungerer som utstillingsguide med en kortfattet presentasjon av de utstilte arbeidene. Katalogen inneholder og så et bykart som viser hvor utstillingsstedene ligger. Katalogen, inkludert kart og dokumentasjonsmateriale kan lastes ned som PDF fil på www.kunstakademiet.no Man velger selv hvordan man kommer seg fra sted til sted, enten man går, bruker offentlig transport eller låner en av gratissyklene ved Kunstnernes hus. De som besøker alle utstillingsstedene og returnerer til utgangspunktet med 20 stempler som bevis kan innkassere en gratis øl fra restauranten på Kunstnernes Hus!

Formen på årets avgangsutstilling er kanskje utfordrende for publikum. Men vårt håp er at utstillingen inviterer til en interaksjon med byen og kunstverkene som overrasker og stimulerer og byr på en opplevelse som man ellers ikke ville fått.

- Jesper Alvær (studieleder) & Henrik Plenge Jakobsen (professor)