Aurdal / Mugaas

04.03.16 – 08.05.16

Utstillingen AURDAL / MUGAAS er et unikt samarbeidsprosjekt mellom kunstnerne Siri Aurdal (f. 1937) og Eline Mugaas (f. 1969). Skulpturprosjektet med Siri Aurdal er en av de mest ambisiøse satsningene for Kunstnernes Hus på mange år både i skala og omfang, og vil sommeren 2016 presenteres i en ny versjon i Vigelandsparken i regi av Oslo Pilot.

Om utstillingen

Motivasjonen for utstillingen er å gjenintrodusere Aurdals banebrytende kunstnerskap i norsk kunsthistorie. Aurdals verk har i det store og hele ikke blitt vist i Norge på over 30 år, og prosjektet springer ut av Mugaas’ mangeårige arbeid med å dokumentere Aurdals kunstnerskap til en større publikasjon som lanseres ved utstillingsåpningen. Mugaas har i tillegg laget en omfattende serie nye fotografier som går i dialog med Aurdals skulpturer. Utstillingen er kuratert av Ida Kierulf ved Kunstnernes Hus.

Om kunstnere

Aurdal, som var aktiv på 60- og 70-tallet, var nyskapende i norsk sammenheng gjennom sin eksperimentelle materialbruk og sine monumentale installasjoner der publikum inntok en aktiv og medskapende rolle. Som en av kunstnerne bak den radikale kunstnergruppen GRAS uttrykker Aurdals modulbaserte skulpturer og materialvalg en tro på kunstens politiske, kollektive og sosiale rolle. Hennes bølgeformede skulpturer er laget av prefabrikkerte industrimaterialer, og ble for første gang vist på Kunstnernes Hus i 1969. Skulpturene som nå rekonstrueres er produsert av glassfiberarmerte polyesterrør og vil fylle hele overlyssalens bredde, lengde og høyde. Dette var et nytt produkt på slutten av 60-tallet – skapt for den kommende oljeindustrien i Norge – som fortsatt anvendes i dag.

Eline Mugaas, som er en av Norges mest anerkjente fotokunstnere, vil presentere en større serie fotografier fra 90-tallet frem til i dag. Mugaas er mest kjent for sine fotografiske undersøkelser av urbane miljøer og arkitektur. I møte med Aurdals skulpturer vil utstillingen fokusere på det romlige og skulpturelle i hennes fotografier. I tillegg inkluderer utstillingen en serie grafiske trykk og tre installasjoner i farget pleksiglass av Siri Aurdal, samt en serie arbeider laget av de to kunstnerne i felleskap. Prosjektet skildrer et eksepsjonelt møte mellom to kunstnere fra ulike generasjoner som tilfører hverandre nye dimensjoner, og som sammen skaper en helt ny historie.

Oslo Pilot er et toårig prosjekt kuratert av Eva González-Sancho og Per Gunnar Eeg-Tverbakk. Oslo Pilot er initiert og finansiert av Kulturetaten i Oslo kommune og har som mål å forberede grunnen for en fremtidig kunstbiennale i Oslo.

Publikasjonen Siri Aurdal by Eline Mugaas utgis på det amerikanske forlaget Primary Information, og er støttet av Oslo Pilot, Kunstnernes Hus, Fritt Ord og Norsk Kulturråd.

Utstillingen er støttet av Norsk Kulturråd, Bilde Kunstnernes Hjelpefond, Vederlagsfondet, Bergersenstiftelsen, Lindbäck Langård stiftelsen, Norsk fotografisk fond og Statens utstillingsstipend.

Samarbeidspartnere

Bilde Kunstnernes Hjelpefond
Vederlagsfondet
Bergesenstiftelsen
Lindbäck Langård stiftelsen
Norsk fotografisk fond
Statens utstillingsstipend