Akram Zaatari

04.11.11 – 22.01.12

Utstillingen Composition for Two Wings med den libanesiske kunstneren Akram Zaatari er Kunstnernes Hus’ store satsning høsten 2011. Dette er den første i rekken av den årlige utstillingsserien Oslo Contemporary Art Exhibition, hvor ambisjonen er å arbeide i et globalt perspektiv og utvide sentraliserte kulturelle nettverk.

Om kunstneren

Akram Zaatari (født i 1966, Sidon, Libanon) bor og arbeider i Beirut. Zaataris arbeider undersøker kulturelle og geopolitiske forhold i Midtøsten med fokus på tiden etter borgerkrigen i Libanon. Samtidens landskap er fremdeles preget av uroligheter og territorielle konflikter, men også av urbanitet og kulturell mobilitet. Akram Zaatari har deltatt i følgende gruppeutstillinger: Istanbul Biennialen og Tate Modern, London i 2011, Centre Georges Pompidou, Paris i 2008, 52. Veneziabiennalen i 2007, og Sao Paulo Biennalen, Gwangju Biennale, Korea og Sydney Biennalen i 2006.

Om utstillingen

Som en arkeolog graver Zaatari frem det materialet som ligger til grunn for hans verk. Fotografier, brev og andre vitnesbyrd formidler individuelle og personlige perspektiver i et større sosialt og politisk landskap. Materialet avdekker sosiale, politiske og geografiske grenser og konflikter ved å utfordre fremstillinger knyttet blant annet til nasjonalitet, sosiale konvensjoner, historikk og kjønn. Samtidig bryter Zaatari med forventninger til historieskrivning ved å involvere fiktive elementer i det dokumentariske materialet og synliggjør slik en historie på siden av det kollektive minnet. Utstillingen Composition for Two Wings presenterer verk fra to større arbeider av Zaatari, The Uneasy Subject og Earth of Endless Secrets. I Earth of Endless Secrets undersøker Zaatari et bredt utvalg av dokumentasjon som bevitner kulturelle og geopolitiske forhold i det samtidige Libanon. Verket synliggjør de menneskelige dimensjonene ved historien som finnes i dokumentasjonen av hverdagen. Verket The Uneasy Subject undersøker ulike former for begjær som er manifestert i kroppslige representasjoner på YouTube, og i fotografiene som Zaatari samlet i årene han var involvert i The Arab Image Foundation i Beirut.

I utstillingen inngår også videoverket Tomorrow Everything Will Be Alright som ble tildelt hovedprisen under 17 Festival Internacional de Arte Contemporanea Videobrasil i Rio de Janeiro i oktober i år. Akram Zaatari stiller for tiden ut på Istanbul Biennalen, og har tidligere vært presentert med soloutstillinger på Museo del Arte Contemporáneo de Castilla y León og Moderna Galerija Ljubljana i 2011, Kunstverein München i 2009, Galerie Sfeir-Semler, Hamburg i 2007, Portikus, Frankfurt i 2004 og ved Palais des Beaux Arts, Brussel, i 2002.