Vi bruker informasjonskapsler for å analyse bruk av nettsiden og for å kunne levere relevant annonsering.

Stengt i dag (Restaurant 11-21)

Morning Without Evening

Ekstravisning
Fjodorov i biblioteket

Ingen sosiale, økonomiske, politiske eller filosofiske problemer ville kunne løses, før vi hadde løst dødens problem, mente den russiske bibliotekaren og filosofen Nikolaj Fjodorov (1827-1903). I dokumentaren Morning Without Evening settes Fjodorovs liv og ideer i sammenheng med et samfunn preget av revolusjonære strømninger på den ene siden og tsarregimets brutale maktutøvelse på den andre. Filmen gir slik sett et innblikk i den historiske bakgrunnen for dagens ekspansive og voldelige regime, der tsar Nikolaj Is doktrine ”ortodoksi, autokrati og nasjonalitet” fortsatt er gyldig.

Om filmen

Nikolaj Fjodorov så med økende uro på den voksende militærindustrien i Europa og Russland. Han ville endre kurs og foreslo at en samlet menneskehet konsentrerte seg om det han kalte den "felles oppgaven": å utvikle redskaper som kunne bringe de døde tilbake til livet. "Vår moralske plikt er å skape et himmelrike for alle dem som noen gang har levd", skrev han.

Fjodorovs utopi om et menneskeskapt paradis på jorden var forankret i en russiskortodoks forestillingsverden. Den var også et frempek mot visjonene om det sovjetiske idealsamfunnet.

I Morning Without Evening er det historiske materialet forankret i bilder som gjenspeiler den tidens tankeverden: russiskortodokse ikoner av dødsriket og oppstandelsen, grafiske illustrasjoner av politiske hendelser i 1800-tallets Moskva, samt notater, tegninger og modeller av menneskets reise i rommet, laget av Fjodorov og hans kollegaer. I tillegg til dette materialet består filmen av videoopptak og animerte sekvenser, der sistnevnte er laget av Raiavin studio i Teheran.

Voice-overen leses av Kate Pendry, kirkekoret i Arkhangel Mikhail-kirken i Moskva synger de ortodokse sangene og den iranske komponisten Milad Movahedi har skrevet musikken.

Filmen er støttet av Billedkunstnernes vederlagsfond, Fond for Lyd og Bilde og KORO.

Om filmskaperen

Beate Petersen (f. 1962) er billedkunstner, utdannet ved Statens Kunstakademi i Oslo og Repin Institute of Painting, Sculpture and Architecture i St. Petersburg, Russland. Hun arbeider med tegning og dokumentarfilm, samt som skribent for diverse publikasjoner.

I 2012 vant hun Høstutstillingsprisen for dokumentaren Nasseredin Shah and his 84 Wives, laget i samarbeid med Raiavin studio. Filmen ble også innkjøpt av BBC Persia.

Se også