Retrett og Verden venter med dobbelt regissørbesøk


30.04.17 – 30.04.17

Vi viser filmene «Retrett» (30 min, 2016) av Itonje Søimer Guttormsen og «Verden venter» (112, 2014) av Mariken Halle. Regissørene samtaler med Montages-redaktør Lars Ole Kristiansen etter visningene.

Om Retrett

Skuespilleren Gritt har akkurat kommet hjem etter noen år i utlandet. Hun bor i en lånt leilighet, jobber på et aldershjem og drømmer om å skape storslagne performance-verk. Gapet mellom hvordan livet hennes ser ut og hennes drømmer fremmedgjør henne fra omgivelsene. Retrett er en humoristisk og poetisk film om verdighet, utenforskap og å våge å drømme.

Itonje Søimer Guttormsen (1979) bor i Oslo og arbeider med film og rituell performance. Hun har en BA i filmregi fra Den Norske Filmskolen (2008), og en MFA i Filmiske Prosesser fra Akademin Valand, Gøteborg (2016). Guttormsen produserer sine prosjekter i selskapet Andropia, og er stifter av filmfestivalen ByFlimmer og koret KORET. ”Retrett” har vunnet priser ved Kortfilmfestivalen og Minimalen, og var Amandanominert i 2016. Filmen hadde sin internasjonale premiere på International Film Festival Rotterdam i 2017.

Om Verden venter

Tre svenske servitører jobber på en restaurant i Oslo en sommer. De guider deg inn i en verden av mennesker som gjør ting de ikke vil gjøre og spiller roller de ikke vet hvorfor de spiller. Eldre menn gir yngre kvinner råd om å drive selskap. En pappa kommer med større og større presanger. Mennesker som uroer seg, som må selge sommerhyttene sine. En kvinne som kollapser i sin egen babyshower. En bygning som synker. Og ut av alt kan noe nytt begynne.

“Det er som å tilbringe flere minutter i det korte, uendelig usikre øyeblikket mellom da punchlinen i en vits faller og tidspunktet der man forstår hvorfor vitsen er morsom. Det er en ytterst fascinerende opplevelse, fundert på en emosjonell kompleksitet de færreste filmregissører tar mål av seg å mane frem.” (Aksel Kielland i Montages)

Mariken Halle (1982) er filmskaper, født i Oslo. Hun ville bli skuespiller som barn og har utviklet innspillingsmetoder i sine filmer som gir stor frihet til skuespilleren. Mariken har studert ved Nordland Film og kunstfagskole (2003-2005), og ved Akademin Valand (2007-2011). Hun har laget to spillefilmer; "Kanskje i morgen" og "Verden Venter", sammen med Clara Bodén og Ronnja Svenning Berge i selskapet Vapen och Dramatik. I dag bor Mariken i Oslo og er en del av produksjonskollektivet Alternativet sammen med Guro Brusgaard, Magnus Mork og Katja Eyde Jakobsen.