Ed Atkins

Death Mask 5
22.08.19 – 15.09.19

Kunstnernes Hus åpner sesongen med en ny utgave av SILVER SERIES, denne gangen med den britiske kunstneren Ed Atkins. Atkins arbeider med datagenererte videoarbeider og poesi. Kunstneren har utviklet et særegent filmatisk språk - repetitivt, syntetisk og dunkelt - der dataanimerte figurer synes fanget i et klaustrofobisk, posthumant univers. I forkant av visningen på åpning torsdag 22. august vil det være en samtale med Ed Atkins og Kunstnernes Hus direktør Anne Hilde Neset.

Ed Atkins presenterer et spesiallaget verk for Kunstnernes Hus med tittelen Death Mask 5. Verket er en ny komposisjon som vever sammen sentrale videoarbeider fra det siste tiåret med uviste klipp, tester, teasere og trailere i en 117 minutters flytende og drømmeaktig sekvens. Atkins har svært sjelden vist sine filmer i en kinokontekst, men innlemmet dem i omsluttende installasjoner der betrakterens fysiske tilstedeværelse står sentralt, en visningssituasjon som med kunstnerens egne ord åpner en mulighet for nærvær, intimitet og bevegelse.

Når han nå velger å vise sine verk på Kunstnernes Hus Kino, har han ønsket å skape en helhetlig komposisjon som gir assosiasjoner til cinematiske konvensjoner. Resultatet er en slags besynderlig blockbuster som vever sammen dataanimerte animasjoner, emo-musikaler, arkivfotografier, feltopptak og animert grafisk design. Filmen gir et unikt innblikk i Atkins filmatiske univers.

Ed Atkins (f. 1982, Oxford) bor og arbeider i København. Nylige separatutstillinger inkluderer Kunsthaus Bregenz og K21 Düsseldorf (2019); Martin-Gropius-Bau, Berlin; MMK Frankfurt; DHC/ART, Montréal (2017); Castello di Rivoli og Fondazione
Sandretto Re Rebaudengo, Turino; The Kitchen, New York (2016); Stedelijk Museum, Amsterdam (2015), The Serpentine Gallery, London (2014); og MoMA PS1 (2012). Atkins deltok også i 2019 på den 58. Venezia-biennalen, den 13. Lyon-biennalen og Performa 13.

En antologi av hans tekster med tittelen A Primer for Cadavers ble publisert i 2016 av Fitzcarraldo, og en omfattende kunstnermonografi ble utgitt på Skira forlag i 2017
Monologen Old Food vil publiseres på Fitzcarraldo i november 2019. Atkins jobber for tiden med sin første spillefilm.