Chris Kraus besøk med visning av Gravity & Grace


11.06.19

I juni kommer den amerikanske forfatteren, kritikeren og filmskaperen Chris Kraus til Oslo, og 11. juni gjester hun Kunstnernes Hus Kino! Vi viser hennes eneste spillefilm Gravity & Grace (1996). Samtale i forkant av visningen mellom Chris Kraus og programsjef Silja Espolin Johnson.

Om filmen

Chris Kraus (f. 1955 i New York) er mest kjent som forfatter og kritiker. Hun har blant annet utgitt romanene I Love Dick, Aliens & Anorexia, Torpor og Summer of Hate. I tillegg har hun skrevet kunstkritikk (Video Green, Where Art Belongs og Social Practices) og ga nylig ut kunstnerbiografien After Kathy Acker. Som redaktør for bokserien Native Agent på forlaget Semiotext(e) har hun introdusert skjønnlitterær essayistikk og feministisk orientert tenkning.

Før hun ble forfatter var Kraus aktiv som performancekunstner, filmskaper og skuespiller. Hun lagde korte, eksperimentelle lavbudsjettsfilmer, som blant annet Foolproof Illusion (1986), How to Shoot a Crime (1987) og The Golden Bowl of Repression (1984/88) - performative, lekne og referansetunge filmer som blander slap stick og kostymefest med teori av blant andre Roland Barthes og Antonin Artaud.

Gravity & Grace (1996) er hennes eneste spillefilm, og både innspillingen av den og Kraus’ mislykkede forsøk på å få den distribuert er skildret i detalj i Aliens & Anorexia. Tittelen Gravity & Grace er hentet fra Simone Weils posthume utgivelse med samme navn. I Kraus’ film følger vi to unge, søkende jenter på New Zealand, Gravity og Grace. Etter at de sammen har prøvd seg som prostituerte, blir Grace med i en dommedagssekt som venter på å bli hentet av et romskip før den store syndefloden, mens Gravity forlater New Zealand for å bli kunstner (skulptør) i New York City.

Tittel
Gravity & Grace
Regi
Chris Kraus
Produksjonsland
New Zealand / USA
Produksjonsår
1996
Lengde
1 t 30 min
Språk
engelsk tale, utekstet