Beyond the Visible - Hilma af Klint

av Halina Dyrschka
27.09.20 – 30.09.20

Hilma af Klimt var en abstrakt maler, lenge før det “fantes” abstrakt malerkunst, glemt og bortgjemt under mange lag av historiske feilgrep og patriarkalske forbigåelser. Denne perspektivrike dokumentaren fungerer som et korreks, og viser hvordan af Klint var inspirert av spritiualisme, moderne vitenskap og den sanselige naturverdenen da hun i 1906 påbegynte malerier uten sidestykke i kunsthistorien til da.

Klikk her for å laste ned vårt kinoprogram for august/september 2020.

Søndag 27.09.20
18:00
Onsdag 30.09.20
18:00

Sades att jag var pionjär och stod under en oförstådd arbetsmetod.

- Hilma af Klint

Om filmen

Beyond the Visible forteller historien om Hilma af Klint (1862-1944) og hennes kamp for å lage den kunsten hun selv ønsket: serier med abstrakte malerier med farger og former som ikke hadde noen parallerer i kunstverdenen på den tiden. Hilma af Klint var en av de første kunstnernes som utforsket kombinasjonen av spirituell og abstrakt kunst, i søken etter å male det som befant seg bortenfor virkeligheten.

De store maleriene hennes ville hun sette rett på gulvet, men hun var ikke interessert i å hverken stille dem ut, eller å selge dem. I flere tiår etter hennes død stod de på et loft, da af Klint selv mente de måtte vente på en fremtid der et publikum kunne møte kunsten hennes med en bredere forståelseshorisont.

Denne filmen spør seg hvordan det har vært mulig at Hilma af Klint har vært glemt i så mange år, og om det også henger sammen med det faktum at kunsten hennes ikke har vært til salgs. For er det de kommersielle interessene som styrer kanon?

Tittel
Beyond the Visible - Hilma af Klint
Regi
Halina Dyrschka
Produksjonsår
2019
Produksjonsland
Tyskland, Sverige, Sveits, Storbritannia
Lengde
1t 34 min
Språk
Engelsk tale med engelsk tekst