Sátántangó av Béla Tarr (nyrestaurert)


25.08.19 – 01.09.19

- Devastating, enthralling for every minute of its seven hours. I would be glad to see SÁTÁNTANGÓ every year for the rest of my life (SUSAN SONTAG)

Den ungarske forfatteren László Krasznahorkais kommer til Oslo og i den anledning har vi gleden av å sette opp den nyrestaurerte versjonen av mesterverket Sátántangó (1994, Béla Tarr), basert på Krasznahorkais' roman ved samme navn. Den 7,5 timer lange filmen vil bli vist søndag 25.aug og søndag 1. sep i samarbeid med Litteraturhuset. Hold av datoen! Mer info følger.

"Devastating, enthralling for every minute of its seven hours. I would be glad to see SÁTÁNTANGÓ every year for the rest of my life."

- Susan Sontag

Om filmen

Sátántangó følger de resterende medlemmene av et lite landbrukskollektiv som lever i et post-apokalyptisk landskap etter kommunismens fall. I kjølvannet av økonomisk kollaps er de tvunget til å forlate landsbyen sin. Samtidig som noen av landsbyboerne i all hemmelighet planlegger å lure med seg felles inntekter, vender en mystisk karakter som har vært antatt død i mange år tilbake til landsbyen. Hans ankomst skal forandre landsbyboernes skjebne for alltid.

Om Béla Tarr

Béla Tarr (født 21. juli 1955 i Pécs) er en ungarsk filmregissør. Han studerte ved høyskolen for film og teater i Budapest og har siden 1990 vært gjestedosent ved det tyske film- og fjernsynsakademiet i Berlin. I 1981 var han en av grunnleggerne av Társulás Filmstúdió. Siden nedleggelsen i 1985 har han jobbet som uavhengig filmskaper. Noen av Tarrs viktigste filmer er laget i samarbeide med forfatteren László Krasznahorkai. I tillegg til filmatiseringen Sátántangó, som tok Tarr syv år å lage, har de samarbeidet om Werckmeister harmóniák (2000) og A torinói ló (2011). Tarrs filmer viser påvirkning fra Andrej Tarkovskij, Ingmar Bergman og de tidlige filmene til John Cassavetes.

Denne visningen er i samarbeid med Litteraturhuset.

Tittel
Sátántangó
Regi
Béla Tarr
Produksjonsår
1994
Produksjonsland
Ungarn, Sveits, Tyskland
Lengde
7 t 20 min
Språk
Ungarsk
Teksting
Engelsk