Bli medlem nå - få gratis inngang ut 2022!

Gitte Dæhlin til Nasjonalmuseets samling

Det er en stor glede å kunne annonsere at Nasjonalmuseet har vedtatt å kjøpe inn verket Hun som Bærer Minnet om denne Jorda, Hvor Bærer denne Jorda Henne?, 1981-83 av Gitte Dæhlin.

Verket ble nylig vist i utstillingen Actions of Art and Solidarity på Kunstnernes Hus, kuratert av Office for Contemporary Art Norway.

2021 OCA Art and Solidarity DSF4301 HDR

På grunn av pandemien ble utstillingsperioden forkortet, dermed er vi spesielt glade for at opplevelsen av dette verket videreføres i den nasjonale samlingen for samtidskunst.

- Anne Hilde Neset, Direktør

Skulpturen er laget av lær, tekstil og hestehår og presenterer en kvinne som bærer en nesten uutholdelig tung belastning. Den ser ut til å plassere kvinnen, urbefolkningen, den som vokter landet, som tar vare på det og gjør det mulig å vokse, i sentrum.

Billedkunstneren Gitte Dæhlin (1956-2012) var best kjent for sine skulpturer i tekstil, lær, plantefibre, pappmasjé og bronse. Hun var utdannet ved Bournemouth & Poole College of Arts i England og Vestlandets kunstakademi, og bodde fra og med 1977 i Mexico. I sitt liv og arbeid knyttet Dæhlin solidaritetsnettverk mellom Mexico og Norge, og på tvers av generasjoner.

Se kurator Katya García-Antón fortelle mer om verket og utstillingen her.